Glacier - Elisa Viihde Viaplay

Haastattelussa Camilla Läckberg: Dekkarikuningatar kirjoitti pandemia-ajan rakkauselokuvan

Rikos- ja kostokirjoillaan maailmanmaineeseen noussut ruotsalaisdekkaristi Camilla Läckberg kirjoitti pandemian keskellä rakkaustarinan. Siinä rakastavaisia pitää erillään tappava virus.

– Glacier tapahtuu pandemian keskellä, mutta pandemia ei ole siinä pääosassa. Kyseessä on kahden ääriolosuhteissa poikkeuksellisessa ympäristössä loukussa olevan ihmisen rakkaustarina, Camilla kertoo Zoomin välityksellä Tukholmasta.

Sekä tragedian että komedian sävyjä omaavassa elokuvassa naislääkäri Anna (Lena Endre) ja miespastori Erik (Alexander Karim) hakeutuvat kumpikin eristyksiin samaan luksushotelliin säilyäkseen hengissä. Eristyksen pitäisi olla täydellinen, mutta sitten nuo kaksi vierasta ihmistä kohtaavat vahingossa, ja alkaa keskustelu radiopuhelinten välityksellä.

Elokuva tapahtuu hotellissa, mutta sen nimi tarkoittaa jäätikköä. Nimi on symbolinen.

– Päähenkilö Anna on aluksi kuin suuri jäävuori, jota on mahdoton lähestyä. Vähitellen hän alkaa kuitenkin sulaa, Camilla selittää.

-Sairastin itse koronan ennen elokuvan kuvausten alkamista. Tautini oli hyvin lievä, ja minulla oli vain vähäisiä oireita kolmen päivän ajan, Camilla Läckberg kertoo.

Elokuvan käsikirjoittaminen oli Camillalle uusi kokemus, mutta mitenkään vahingossa hän ei tehtävään päätynyt. Hän perusti viime keväänä yhdessä näyttelijä Alexander Karimin ja tämän veljen, ohjaaja Baker Karimin kanssa Bad Flamingo Studios -tuotantoyhtiön. Glacier on sen ensimmäinen elokuva. Camilla käsikirjoitti, Baker ohjasi ja Alexander, 44, näytteli toisen pääosan. Toiseen päärooliin saatiin tunnettu ruotsalainen konkarinäyttelijä Lena Endre, 65.

– Käsikirjoituksen tekeminen eroaa hyvin paljon kirjan kirjoittamisesta, Fjällbacka-dekkareillaan ja Faye-kostokirjoillaan Kultahäkki ja Hopeasiivet suursuosioon noussut Camilla sanoo.  

– Ensinnäkään minulla ei ole kirjaa kirjoittaessani budjettia. Eikä Bakeria kyseenalaistamassa jokaista kirjoittamaani lausetta, hän naureskelee.

– Olen saanut tästä projektista valtavasti kirjoittajana ja tarinankertojana. En usko koskaan oppineeni näin paljon näin lyhyessä ajassa. Nautin kovasti elämästäni tämän projektin aikana, hän kertoo. 

Klaustrofobiset kuvaukset

Koronatilanteesta johtuen myös itse elokuva kuvattiin poikkeuksellisissa olosuhteissa tukholmalaisessa hotellissa viime syksynä.

– Kuvaukset erosivat erittäin paljon normaalitilanteesta. Kaikki oli kovin outoa, sillä asuimme itsekin kuvausten ajan tuossa samassa hotellissa ja elimme kuplassa. Eli olimme tavallaan loukussa karanteenissa tehdessämme elokuvaa ihmisistä, jotka ovat loukussa karanteenissa, Camilla kuvailee.

– Uskon, että elokuvassa näkyy se, että koimme itse sen klaustrofobisen tunteen, jonka halusimme elokuvallamme välittää, hän sanoo.

Korona on tavallaan muuttanut myös yleisön tavan katsoa Glacieria.

– Olemme tuotantotiimissä puhuneet paljon siitä, että jos pandemiaa ei olisi ollut ja olisimme tehneet aivan tämän saman elokuvan, ihmiset olisivat pitäneet sitä todella outona ja scifinä. Nyt kun takana on yli vuosi koronaa, voimme samastua päähenkilöiden tilanteeseen ja pitää sitä melkein normaalina. Se on omituista, Camilla miettii.

Hänelle itselleen pandemia on merkinnyt ainakin jonkinasteista rauhoittumista.

– Matkustan todella paljon, ja reissujen puuttuminen on ehkä ollut suurin muutos elämässäni.

Käsillä on jo toinen koronakevät, mutta minkäs teet.

 – Meidän on ollut vähän pakko yrittää tottua tähän. Itse olen kotoillut ja viettänyt aikaa perheeni kanssa. Katsonut suoratoistopalveluita, Camilla kertoo. 

Monelle kättelyt ja halaukset ovat tästä eteenpäin taakse jäänyttä elämää. Eivät Camillalle.

– Minä halaan! Olen halailija, hän nauraa.

– Sitä on jo ikävä!

Ruotsalaisen Glacier-elokuvan pääosissa ovat Alexander Karim ja Lena Endre.

Dekkareita ajatustenlukijaystävän kanssa 

Kiireitä erittäin monessa mukana olevalla Camillalla koronasta huolimatta riittää.

– Minulla on aika monta päällekkäistä projektia, hän myöntää.

– Työstämme uutta Bakerin ja Alexanderin kanssa, ja syyskuussa minulta ilmestyy Ruotsissa uusi kirja. Teen ensimmäistä kertaa yhteistyötä toisen kirjoittajan, ystäväni Henrik Fexeuksen, kanssa, Camilla kertoo.

Suomessa Mentalistiksi nimetty uutuus on trilogian ykkösosa, ja rikoksista on tälläkin kertaa kyse. Kirjasarjassa rikosetsivä ja mentalisti ratkovat yhdessä murhia Tukholmassa. Fexeus on Ruotsissa tv:stä tuttu ajatustenlukija.

Myös Glacier saatetaan tavallaan kirjalliseen muotoon. Camilla ja Alexander Karim ovat yhdessä työstäneet elokuvakäsikirjoituksesta äänikirjan, jonka Storytel julkaisee yksinoikeudella kesäkuussa 14 eri kielellä. Kirjan ruotsinkielisen Glaciär-version lukevat Alexander ja Lena Endre. Suomessa äänikirja ilmestyy 15.6. nimellä Sydänjää. Meillä sen lukevat Toni Kamula ja Karoliina Kudjoi.

Glacier Elisa Viihde Viaplay-suoratoistopalvelussa 30.4. alkaen. Lisää elokuvasta voit lukea uudesta Katsosta!


Teksti: Satu-Maria Niikko I Kuvat: Anna Vinterfall & Johnny Wohlin/Viaplay29.04.2021 08:00
Suosituimmat
MTV3
Varo juonipaljastuksia: Marlon vangitaan Grahamin murhasta
Viikon juonipaljastuksissa Emmerdale on sekaisin Grahamin ruumiin...
MTV3
Sikke Sumari joutui astumaan sivuun kesken Kokkisota-kuvausten
Perinnesarja saa uuden kokin ja juontajatuuraajanPerinteikäs...
MTV3
Varo juonipaljastuksia: Karmea Emmerdale-pahis palaa kylään
Viikon juonipaljastuksissa selviää, että Rhonan raiskauksesta vankilassa...
Nelonen
Sanna Ukkola häädettiin BB-talosta
Toimittaja ja juontaja Sanna Ukkola on viides Big Brother Suomi -ohjelman VIP-kaudella ulos...
Elisa Viihde Viaplay
Jussi Vatanen näyttelee pääosaa kesällä Haminassa kuvattavassa jännityssarjassa
Antti Tuomaisen menestysromaanista Mies joka...
Yle TV 1
Hannu Karpo sukelsi suoraan inhimillisyyden ytimeen
Ari Matikaisen ohjaama henkilökuva esittelee ikonin, joka puolusti väsymättä...
Yle Areena
Tukholmalaistrillerissä vauva katoaa jouluaattona
Nordic noir -uutuudessa viranomaisten epäilykset heräävät, kun sylilapsi...
Elokuvaesittely: Voiko kouluampumisesta tehdä viihdejännärin?
Die Hard -henkinen toimintajännäri Run Hide Fight on herättänyt...
TV5
Katso video: Kuuma Stella saa sinkkumiesten leuat loksahtamaan
Parisuhdepeli Rukalla piristyy, kun hiihtohuvilalle saapuu bilettämään...
Nelonen
Rosa Meriläinen ja Sani häädettiin BB-talosta viikonloppuna
Ovi kävi BB-talossa viikonloppuna tiuhaan tahtiin, kun VIP-kaudelta...