Glacier - Elisa Viihde Viaplay

Haastattelussa Camilla Läckberg: Dekkarikuningatar kirjoitti pandemia-ajan rakkauselokuvan

Rikos- ja kostokirjoillaan maailmanmaineeseen noussut ruotsalaisdekkaristi Camilla Läckberg kirjoitti pandemian keskellä rakkaustarinan. Siinä rakastavaisia pitää erillään tappava virus.

– Glacier tapahtuu pandemian keskellä, mutta pandemia ei ole siinä pääosassa. Kyseessä on kahden ääriolosuhteissa poikkeuksellisessa ympäristössä loukussa olevan ihmisen rakkaustarina, Camilla kertoo Zoomin välityksellä Tukholmasta.

Sekä tragedian että komedian sävyjä omaavassa elokuvassa naislääkäri Anna (Lena Endre) ja miespastori Erik (Alexander Karim) hakeutuvat kumpikin eristyksiin samaan luksushotelliin säilyäkseen hengissä. Eristyksen pitäisi olla täydellinen, mutta sitten nuo kaksi vierasta ihmistä kohtaavat vahingossa, ja alkaa keskustelu radiopuhelinten välityksellä.

Elokuva tapahtuu hotellissa, mutta sen nimi tarkoittaa jäätikköä. Nimi on symbolinen.

– Päähenkilö Anna on aluksi kuin suuri jäävuori, jota on mahdoton lähestyä. Vähitellen hän alkaa kuitenkin sulaa, Camilla selittää.

-Sairastin itse koronan ennen elokuvan kuvausten alkamista. Tautini oli hyvin lievä, ja minulla oli vain vähäisiä oireita kolmen päivän ajan, Camilla Läckberg kertoo.

Elokuvan käsikirjoittaminen oli Camillalle uusi kokemus, mutta mitenkään vahingossa hän ei tehtävään päätynyt. Hän perusti viime keväänä yhdessä näyttelijä Alexander Karimin ja tämän veljen, ohjaaja Baker Karimin kanssa Bad Flamingo Studios -tuotantoyhtiön. Glacier on sen ensimmäinen elokuva. Camilla käsikirjoitti, Baker ohjasi ja Alexander, 44, näytteli toisen pääosan. Toiseen päärooliin saatiin tunnettu ruotsalainen konkarinäyttelijä Lena Endre, 65.

– Käsikirjoituksen tekeminen eroaa hyvin paljon kirjan kirjoittamisesta, Fjällbacka-dekkareillaan ja Faye-kostokirjoillaan Kultahäkki ja Hopeasiivet suursuosioon noussut Camilla sanoo.  

– Ensinnäkään minulla ei ole kirjaa kirjoittaessani budjettia. Eikä Bakeria kyseenalaistamassa jokaista kirjoittamaani lausetta, hän naureskelee.

– Olen saanut tästä projektista valtavasti kirjoittajana ja tarinankertojana. En usko koskaan oppineeni näin paljon näin lyhyessä ajassa. Nautin kovasti elämästäni tämän projektin aikana, hän kertoo. 

Klaustrofobiset kuvaukset

Koronatilanteesta johtuen myös itse elokuva kuvattiin poikkeuksellisissa olosuhteissa tukholmalaisessa hotellissa viime syksynä.

– Kuvaukset erosivat erittäin paljon normaalitilanteesta. Kaikki oli kovin outoa, sillä asuimme itsekin kuvausten ajan tuossa samassa hotellissa ja elimme kuplassa. Eli olimme tavallaan loukussa karanteenissa tehdessämme elokuvaa ihmisistä, jotka ovat loukussa karanteenissa, Camilla kuvailee.

– Uskon, että elokuvassa näkyy se, että koimme itse sen klaustrofobisen tunteen, jonka halusimme elokuvallamme välittää, hän sanoo.

Korona on tavallaan muuttanut myös yleisön tavan katsoa Glacieria.

– Olemme tuotantotiimissä puhuneet paljon siitä, että jos pandemiaa ei olisi ollut ja olisimme tehneet aivan tämän saman elokuvan, ihmiset olisivat pitäneet sitä todella outona ja scifinä. Nyt kun takana on yli vuosi koronaa, voimme samastua päähenkilöiden tilanteeseen ja pitää sitä melkein normaalina. Se on omituista, Camilla miettii.

Hänelle itselleen pandemia on merkinnyt ainakin jonkinasteista rauhoittumista.

– Matkustan todella paljon, ja reissujen puuttuminen on ehkä ollut suurin muutos elämässäni.

Käsillä on jo toinen koronakevät, mutta minkäs teet.

 – Meidän on ollut vähän pakko yrittää tottua tähän. Itse olen kotoillut ja viettänyt aikaa perheeni kanssa. Katsonut suoratoistopalveluita, Camilla kertoo. 

Monelle kättelyt ja halaukset ovat tästä eteenpäin taakse jäänyttä elämää. Eivät Camillalle.

– Minä halaan! Olen halailija, hän nauraa.

– Sitä on jo ikävä!

Ruotsalaisen Glacier-elokuvan pääosissa ovat Alexander Karim ja Lena Endre.

Dekkareita ajatustenlukijaystävän kanssa 

Kiireitä erittäin monessa mukana olevalla Camillalla koronasta huolimatta riittää.

– Minulla on aika monta päällekkäistä projektia, hän myöntää.

– Työstämme uutta Bakerin ja Alexanderin kanssa, ja syyskuussa minulta ilmestyy Ruotsissa uusi kirja. Teen ensimmäistä kertaa yhteistyötä toisen kirjoittajan, ystäväni Henrik Fexeuksen, kanssa, Camilla kertoo.

Suomessa Mentalistiksi nimetty uutuus on trilogian ykkösosa, ja rikoksista on tälläkin kertaa kyse. Kirjasarjassa rikosetsivä ja mentalisti ratkovat yhdessä murhia Tukholmassa. Fexeus on Ruotsissa tv:stä tuttu ajatustenlukija.

Myös Glacier saatetaan tavallaan kirjalliseen muotoon. Camilla ja Alexander Karim ovat yhdessä työstäneet elokuvakäsikirjoituksesta äänikirjan, jonka Storytel julkaisee yksinoikeudella kesäkuussa 14 eri kielellä. Kirjan ruotsinkielisen Glaciär-version lukevat Alexander ja Lena Endre. Suomessa äänikirja ilmestyy 15.6. nimellä Sydänjää. Meillä sen lukevat Toni Kamula ja Karoliina Kudjoi.

Glacier Elisa Viihde Viaplay-suoratoistopalvelussa 30.4. alkaen. Lisää elokuvasta voit lukea uudesta Katsosta!


Teksti: Satu-Maria Niikko I Kuvat: Anna Vinterfall & Johnny Wohlin/Viaplay29.04.2021 08:00
Suosituimmat
Muistatko videon TV:ssä meuhkaavasta yrittäjästä? Kari Hietalahti kertoo yllättävästä reaktiosta: "Moni otti sen tosissaan"
Ensi...
discovery+
Iholla: Piritta Hagman murtuu jäätyään ilman kutsua kummilapsensa synttäreille: "Nikke ei halua mua sinne"
Piritta Hagman...
HBO Max
Downton Abbeyn tekijän odotettu uutuussarja The Gilded Age julki – mukana Sinkkuelämää-tähti
HBO Maxin uusi epookkidraama The...
discovery+
Kaksi eri 90 päivää morsiamena -kausilla mukana ollutta löysivät toisensa – ex-puolisot lataavat täyslaidallisen: ”He ovat narsistisia”
Paraikaa...
MTV3
Salatut elämät -sarjaan uusia hahmoja – tässä tulevat Sallan äiti ja Jeren lapsi
Pian 23 vuotta täyttävä päivittäissarja Salatut...
C More
Hautalehto herää henkiin Kylmä syli -sarjassa – Mikko Leppilampi sai kauan kaipaamansa pääroolin
Christian Rönnbackan luoma...
Yle TV 1
Rakkauden lumo on pirskahteleva satiiri 1920-luvun seurapiireistä – pääosassa kovassa nosteessa oleva Lily James
Lily James...
Lähes halvaantunut Aake Kalliala toipui työkuntoon: "Lähden kuvauksiin Lappiin"
Viime syyskuussa niskansa rantakaislikossa...
Elisa Viihde Viaplay
Ivalo-sarja jatkuu: Mukana myös The Walking Dead -tähti
Ivalon toinen kausi julkaistaan 19.12. alkaen Elisa Viihde Viaplayssa.Toisen...
discovery+
Alisa-sisko laukoo suorat sanat Sara Siepin työtahdista Iholla-sarjassa: ”Kyllä saisi lomailla noilla tuloilla”
Sara Sieppi...