Friends: The Reunion - HBO Nordic

Arvio: Frendien paluu on sydämellinen, mutta yllätyksetön

Tunnelma on lämmin ja kokonaisuus hallittu, kun amerikkalaisen Frendit-sarjan päätähdet kokoontuvat muistelemaan liki 20 vuoden takaista menestyssarjaansa.

Kun tilannekomedia Frendien (Friends, 1994 — 2004) tekeminen loppui 17 vuotta sitten, päättyi myös 10 vuotta kestänyt tiivis yhteistyö sarjan tuolloin alta nelikymppisten näyttelijöiden välillä. Yhteen oli hitsauduttu omaksi pieneksi Frendit-perheeksi, joka ymmärsi nopeasti tulleen maailmanlaajuisen jättimenestyksen valo- ja varjopuolet.

Yhteyttä pidetään yhä tiiviisti, mutta yhteen koko kuusikko on kerääntynyt kuvausten päättymisen jälkeen ennen uutta muisteluohjelmaa vain kerran. Tänään maailmanlaajuisesti julkaistussa erikoisjaksossa Friends: The Reunion  Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry ja David Schwimmer kohtaavat jälleen menestyssarjansa kulisseissa. He silittävät tuttuja huonekaluja, ihastelevat mieleen muistuvia esineitä ja etsivät vuosien takaisia raapustuksiaan kulissien takaa.

Toinen puoli Los Angelesissa, Warner Brosin studioilla kuvattua ohjelmaa on nauhoitettu ulkona liveyleisön edessä. Näyttelijät ovat brittikoomikko James Cordenin (The Late Late Show with James Corden) haastateltavina Frendit-sarjan tunnarista tutun suihkulähteen edessä.

Ihastusta kulisseissa

Muistojaan sarjasta pääsevät ohjelmassa kertomaan myös Frendien luojat Marta Kauffman ja David Crane sekä sen vastaava tuottaja Kevin Bright. He kertovat, etteivät aikoinaan halunneet sarjan päärooleihin tähtinimiä tai liian tunnettuja näyttelijöitä, sillä nuorten manhattanilaisystävysten haluttiin olevan tasaveroisia päähahmoja.

Jonkinmoisena paljastuksena ohjelmassa tarjoillaan sitä, että Jennifer Aniston ja David Schwimmer olivat aikoinaan platonisesti ihastuneita toisiinsa. No, ehkä se jollekulle on yllätys. Muotinäytös on hauska, ja Smelly Cat-esitys kieltämättä aika huikea. Ohjelman julkkisvieraat ovat maailmantähtiä.

Myös Frendien luojat Marta Kauffman ja David Crane muistelevat ohjelmassa menestyssarjansa vaiheita.

Friends: The Reunion on todennäköisesti juuri sitä, mitä sarjan superfanit ovat toivoneetkin. Muistelujaksoa väitetään käsikirjoittamattomaksi, mutta sitähän se ei tietenkään ole. Tunnelma on silti sydämellinen ja lämmin. Luvassa on paljon suukkoja ja halauksia ja sopivassa määrin kyyneleitä.  

Kokonaisuus on sympaattinen, viihdyttävä ja toimiva, mutta myös hallittu ja yllätyksetön. Kukaan ei sano ääneen, jos 236 jakson varrella joskus tympi, vaikka aivan varmasti niin välillä kävi. Ainoa asia, josta pari näyttelijöistä suostuu sanomaan jotain ikävää, on se apina, Marcel.

Ikuisesti nuoret ystävät

Osa faneista tietenkin toivoo, että Frendit-kaarti olisi vielä kerran kokoontunut tekemään varsinaisen uuden jakson menestyssarjaansa. Marta Kauffman perustelee kuitenkin hyvin, miksi niin ei tehty.

– Frendit kertoo siitä ajanjaksosta elämässä, kun ystävät ovat perhettä. Se aika päättyy, kun kukin ystävistä perustaa oman perheen. Minusta sarja loppui luonnollisesti, hän sanoo.

David Crane taas muistelee, kuinka tärkeää heille oli, että jokaisen sarjan päähenkilön tarina päättyi hyvään kohtaan, onnellisten tähtien alle. 

Kauffmanin ja Cranen näkemyksiin on helppo yhtyä. Näin Monica, Rachel, Phoebe, Joey, Chandler ja Ross pysyvät ikuisesti nuorina ja hauskoina ystävyksinä, ja tuovat iloa ja valoa yhä uusien katsojasukupolvien elämään. 

Friends: The Reunion saa ensi-iltansa  torstaina 27.5. HBO Nordicilla. Myös kaikki Frendien 10 tuotantokautta ovat katsottavissa suoratoistopalvelussa.

Matthew Perry (ylhäällä vasemmalla), Matt LeBlanc, David Schwimmer, Courteney Cox (alhaalla vasemmalla), Jennifer Aniston ja Lisa Kudrow kokoontuivat vielä kerran yhteen muistelemaan menestyssarjaansa.

Teksti: Satu-Maria Niikko I Kuvat: HBO Nordic27.05.2021 04:45
Katso myös
Katso trailerit: Frendien paluu!
Frendien erikoisjakso katsottavissa Suomessa torstaina