Agatha Christien Sven Hjerson - C More

Agatha Christien luonnostelema suomalaisetsivä Sven Hjerson saa oman tv-sarjan

Mestarietsivä Hercule Poirot'n tomera ystävätär Ariadne Oliver tapasi kirjoittaa dekkareita, joiden päähenkilönä seikkaili suomalaisetsivä Sven Hjerson. Sven saa syksyllä oman tv-sarjan, joka on kuvattu osittain Ahvenanmaalla.

Nykyaikaan sijoittuvan Agatha Christien Sven Hjerson -sarjan kerrotaan olevan yhdistelmä Christietä ja nordic noiria. Tunnelmaltaan sen kuvaillaan kuitenkin olevan perinteistä nordic noiria kevyempi ja leikkisämpi.  

Uutuussarjassa Sven Hjerson on Ruotsissa vakuuttavan työuran tehnyt, mutta nyt eläkkeellä oleva suomenruotsalainen rikostutkija. Hjerson elää Ahvenanmaalla syrjäänvetäytyvää arkeaan keskittyen vegaaniruokaan, talviuintiin, laajamittaiseen vinyylilevykokoelmaansa ja juorunnälkänsä tyydyttämiseen. Ruotsalainen reality-tv-tuottaja Klara Sandberg metsästää uutta hittishow’ta ja keksii kohteeksi Hjersonin. Ongelmana vain on, ettei Klara ole koskaan edes tavannut älykästä ja eksentristä Hjersonia.

Sarjan tapahtumat käynnistyvät, kun vuosikymmeniä Ruotsissa asunut Sven palaa kotiseudulleen Ahvenanmaalle selvittelemään edesmenneiden vanhempiensa perintöä. Jo lauttamatkalla Maarianhaminaan tapahtuu kuitenkin murha. Sarjan ykköskausi koostuu neljästä 90 minuutin mittaisesta rikoselokuvasta, jotka tv-sarjamuodossa jaetaan kukin kahteen osaan.

Pääosassa Solsidanin Fredde

Ruotsinkielisen sarjan pääroolissa on ruotsalainen näyttelijä ja koomikko Johan Rheborg.

– Sven Hjerson rakastaa kalliita vaatteita, ja hän on heikkona punapäihin ja määrättyihin vinyylikokoelmiin. Jos voi valita, hän syö mieluiten raastettuja vihanneksia. Hjerson on todellinen anglofiili ja yksinäinen susi, Rheborg kuvailee biseksuaalia roolihahmoaan.

Meillä Rheborg tunnetaan parhaiten Solsidan – Onnea onkimassa -sarjan Freddenä. Johan on myös mukana äskettäin Elisa Viihde Viaplayn puolella ensi-iltansa saaneessa ruotsalaisessa jännityssarjassa Max Anger – With One Eye Open.

Tv-tuottaja Klara Sandbergiä uutuussarjassa näyttelee Hanna Alström. Hänet on aiemmin nähty Saamelaisveri-elokuvassa, tv-sarjassa Hubotit – melkein ihmisiä sekä Kingsman-leffoissa. Hannalla on myös iso rooli Elisa Viihde Viaplayn jännityssarjassa Koneisto.

Tapahtumapaikkana Ahvenanmaa  

Agatha Christien Sven Hjerson -sarjaa on kuvattu Tukholmassa ja Ahvenanmaalla. Ahvenanmaa on sarjan keskeinen tapahtumapaikka, joten sikäläisiä maisemia on luvassa runsaasti.

Talvisia kuvauksia tehtiin Ahvenanmaalla joulukuusta 2020 helmikuulle 2021. Keväämmälle suunnitellut jatkokuvaukset jouduttiin perumaan koronatilanteen vuoksi. Ensimmäisen rikoselokuvan loppukohtauksia on kuvattu mm. Maarianhaminan Merikorttelissa, ja sarjan kuvauspaikkoina ovat olleet myös ainakin Sund, Hammarland ja Eckerö.  

Ahvenanmaan maakunta on osatuottajana kansainvälisessä suurtuotannossa. Tv-sarjan toivotaan tulevaisuudessa tuovan seudulle enemmän turisteja, ja tavoitteena on, että saaristomaisemat houkuttelisivat jatkossa paikalle myös lisää kansainvälisiä elokuva- ja tv-tuotantoja.

Dekkarikuningatar Agatha Christie (1890–1976)   on edelleen maailman toiseksi myydyin kirjailija William Shakespearen jälkeen.  

Idea Christien lapsenlapsenlapselta  

Agatha Christien kirjoista ja novelleista on vuosien varrella tehty valtava määrä erilaisia sovituksia, mutta Agatha Christien Sven Hjerson (Agatha Christie’s Sven Hjerson, 2021– ) on ensimmäinen juridiset oikeudet saanut spin-off-sarja, joka perustuu hänen luomaansa hahmoon. Kyseessä on ensimmäistä kertaa täysin uusi tuotanto, joka sijoittuu murhakuningattaren luomaan kuvitteelliseen universumiin.  

Sarjan tuottaa ruotsalaiselle TV4-kanavalle ja suoratoistopalvelu C Morelle ruotsalainen tuotantoyhtiö B-Reel Films. Sen osatuottajina ovat saksalaiset ZDF ja Nadcon Film sekä Ahvenanmaan maakunta ja brittiläinen Agatha Christie Ltd.

Sarjan ovat ohjanneet Lisa James Larsson ja Lisa Farzaneh. Tuottajina ovat Patrik Andersson ja Ulf Synnerholm.

Koska Sven Hjerson ei seikkaile edes varsinaisissa kirjoissa, sarjan rikostarinat ovat aivan uusia. Agatha Christien Sven Hjerson -sarjan on luonut Patrik Gyllström.

– Alun perin idea Sven Hjersonin filmatisoinnista tuli oikeastaan Agatha Christien lapsenlapsenlapselta James Prichardilta, joka johtaa kirjailijan oikeudet omistavaa Agatha Christie Limitediä Lontoossa. Hän rakastaa pohjoismaista draamaa ja halusi tehdä tuotannon pohjoismaisessa miljöössä, Gyllström paljasti ahvenanmaalaisen Nya Åland-lehden haastattelussa tammikuussa 2020.

Ylen kestosuosikkeihin kuuluvassa Hercule Poirot-sarjassa Ariadne Oliverin roolissa on Zoë Wanamaker (oik.) ja Hercule Poirot’n David Suchet.

Agatha purki turhautumistaan Sveniin

Alun perin suomalaisetsivä Sven Hjerson ilmestyi dekkarikuningatar Agatha Christien (1890–1976) kirjoihin 1930-luvulla. Sven oli mestarietsivä Hercule Poirot’n hyvän ystävän, rikoskirjailija Ariadne Oliverin menestysdekkareiden päähenkilö. Pitkänhuiskea, askeettinen ja luiseva Hjerson oli talviuimari, kasvissyöjä ja biseksuaali, eli 1930-luvun mittapuulla melkoisen eksoottinen ilmestys.

Poirot-dekkareista käy ilmi, että Ariadne on saavuttanut menestystä juuri kymmenillä Sven Hjerson-dekkareillaan, mutta hän on niin kyllästynyt päähenkilöönsä, että sanoo haluavansa tappaa tämän kirjoissaan. Suomi-tietämykseltään olematonta kirjailijaa ärsyttävät myös lukijoilta saapuneet kirjeet, joissa jatkuvasti huomautellaan Sveniin ja Suomeen liittyvistä asiavirheistä.

Tuo kaikki oli tuttua myös Agatha Christielle itselleen, ja Ariadne Oliveria onkin pidetty hänen alter egonaan. Kirjailija on jopa myöntänyt upottaneensa Oliverin hahmoon paljon omia kokemuksiaan. Myös Agatha kyllästyi huippusuosittuun Poirot-etsiväänsä, jonka seikkailuja lukijat vaativat aina vain lisää.  Agathallekin sateli lukijoilta kiukkuista palautetta, kun mestarietsivän Belgia-faktat eivät olleet ihan kohdillaan.

Ariadnesta ja tämän Hjerson-inhosta muodostuikin Christielle eräänlainen tapa purkaa omia Poirot-turhautumiaan, tuotantopaineitaan ja kriitikoilta saamaansa palautetta.

Sven Hjerson palkittiin jo Cannesissa

Agatha Christien Sven Hjerson saa ensi-iltansa vasta elokuussa, mutta se on jo ehditty palkita MIP Drama – Buyers' Coup de Cœur -palkinnolla Cannesin MIPTV 2021-festivaaleilla huhtikuussa.

Pelkkien traileripätkien perusteella kansainväliset ohjelmaostajat ovat siis jo rankanneet sarjan kiinnostavimmaksi tällä hetkellä käynnissä olevaksi ohjelmatuotannoksi koko maailmassa. Tuottaja Patrik Andersson arveleekin, että markkinat ovat nyt auki kaikkialle.

 C More -alkuperäissarja Agatha Christien Sven Hjerson alkaa C Morella 16. elokuuta. 


Teksti: Satu-Maria Niikko I Kuvat: ZDF Enterprises, Yle Kuvapalvelu & Allerin arkisto26.06.2021 12:00
Katso myös
Ruotsalaistrillerissä Max Angerin tyttöystävä katoaa Pietarissa
Tukholmalaistrillerissä vauva katoaa jouluaattona
Porvarisrouvasta vakoojaksi
Haastattelussa Camilla Läckberg: Dekkarikuningatar kirjoitti pandemia-ajan rakkauselokuvan
Villanelle viiltää jälleen
Jussi Vatanen näyttelee pääosaa kesällä Haminassa kuvattavassa jännityssarjassa
Suosikkisarja palaa elokuvana: Sorjonen jahtaa sarjamurhaajaa
Agatha Christien suomalaisetsivä Hjerson viihtyy viileissä vesissä ja juo vodkaa