Suoraan sydämestä - Yle Areena

Älykköromantiikkaa Oxfordissa

Yle Areenasta löytyy sadekuurojen ratoksi myös ripaus Oxford-romantiikkaa suosikkikirjailija Cecelia Ahernin kynästä.

Tänä kesänä Yle Areena on kunnostautunut erityisesti rikossarjoilla, mutta löytyy sieltä seasta vähän romantiikkaakin. Askettäin on tullut katsottavaksi 2-osainen minisarja Suoraan sydämestä (Thanks for the Memories, 2017). 

Oxfordiin sijoittuva romanttinen draamakomedia kertoo paikallisradiossa töissä olevasta Joycesta (Tamzin Merchant), joka on oikeastaan liian ujo sanoakseen mitään suorana radiossa. Herttainen ja hyväsydäminen nuori nainen seurustelee Connorin (Tom Bennett) kanssa, jonka mielestä keskiverto riittää ja taivaita on turha tavoitella.

Sitten eräänä päivänä Joyce joutuu aivan kylmiltään tekemään suoraa katugallupia radioon. Kysymyskin on oikein harvinaisen typerä. Kahvikioskilta Joyce bongaa haastateltavakseen vakavamielisen professori Justin Beckmannin (Tom Wlaschiha), joka tylyttää tyttöparkaa oikein kunnolla. Lopulta jopa Joyce saa tarpeekseen ja antaa tulla täyslaidallisen takaisin.

Kolme päivää myöhemmin Joyce siivoilee kotonaan niin innolla, että kompastuu ja lyö päänsä kunnolla. Vertakin tulee siinä määrin, että sitä annetaan sairaalassa lisää pussista. Sairaalareissun jälkeen Joyce alkaa saada outoja muistikuvia Italiasta, vaikkei ole siellä koskaan käynytkään. Hän alkaa myös himoita pihviä, vaikka on kasvissyöjä. Suustakin pulppuaa sujuvaa italiaa, vaikkei Joyce kieltä osaakaan. Muutenkin hänen tietomääränsä on hetkessä moninkertaistunut.

Tietenkin Joyce ja Justin kohtaavat jälleen, ja koska professorin intohimona on italialainen taide, on heillä nyt paljon yhteistä, ja he ovat toistensa mielestä sillä tavalla söpösti ärsyttäviä. 

Joyce (Tamzin Merchant) ja Justin (Tom Wlaschiha) kohtaavat Oxfordissa ja kiinnostuvat toisistaan. 

Amit Guptan ohjaama Suoraan sydämestä pohjautuu irlantilaisen Cecelia Ahernin 2008 ilmestyneeseen ja 2009 suomennettuun (Gummerus) samannimiseen romaaniin. Tämän hetken suosituimpiin viihdekirjailijoihin lukeutuva Ahern (s. 1981) ponkaisi maailmanlaajuiseen menestykseen 2004 ilmestyneellä esikoisromaanillaan P.S. Rakastan sinua (PS, I Love You). Tähän mennessä romaaneja on kertynyt jo melkein 20.

Joycen roolissa on Cambridgessä itse opiskellut brittinäyttelijä Tamzin Merchant. Hänet on aiemmin nähty tv-sarjassa Tudors sekä Joe Wrightin 2005 ohjaamassa elokuvassa Ylpeys ja ennakkoluulo. Kiinnostavaa kyllä Tamzin on se näyttelijä, jonka piti alun perin esittää Game of Thrones -sarjassa Lohikäärmeiden äitiä Daenerys Targaryeniä. Tuolloin 21-vuotias Tamzin kuitenkin vetäytyi itse roolista näyteltyään sarjan alkuperäisessä pilottijaksossa.

Justinia esittävä saksalaisnäyttelijä Tom Wlaschiha puolestaan nähtiin Game of Thrones -sarjassa Jagen H'gharin, Braavosin Kasvottoman miehen, roolissa. Hän on myös näytellyt mm. tv-sarjoissa Stranger Things ja Borgia.

Myös Oxfordilla on iso rooli minisarjassa, eli matkailumainoksen puolelle vähän mennään. Yliopistokaupungilla on aivan oma, usein oppinut fanikuntansa. Minisarja on hieman yllättäen saksalais-brittiläistä yhteistuotantoa. Saksalainen rahoitus lienee syynä siihen, että kirjan amerikkalaisesta Justinista on sarjassa tehty saksalainen.

Ajatus siitä, että verensiirron yhteydessä voisi ihmisestä toiseen siirtyä muutakin kuin verisoluja, on tietenkin kutkuttava. Saavathan omaisetkin usein lohtua siitä, jos tietävät vaikkapa edesmenneen rakkaansa sydämen sykkivän  toisen rinnassa.

Kokonaisuutena Suoraan sydämestä on soma, ennalta-arvattava ja pikkunokkela. Viehättävää ja virkistävän eurooppalaista on se, että näyttelijät ovat mukavan normaalin näköisiä ja tavallisen oloisia.

Suoraan sydämestä löytyy Yle Areenasta vielä melkein vuoden, heinäkuulle 2022.


Teksti: Satu-Maria Niikko I Kuvat:ZDF/BBC2 & Des Willie / Yle Kuvapalvelu20.07.2021 05:00
Katso myös
Rikoksia ratkova nuorempi neiti Fisher tarjoaa svengaavan kesäuusinnan
Villanelle viiltää jälleen
Haastattelussa Camilla Läckberg: Dekkarikuningatar kirjoitti pandemia-ajan rakkauselokuvan
Elokuva-arvio: Rakkautta pandemian varjossa
Veronica Verho juontamaan Love Island Suomea: "Ihana olla mukana!"
Upouusi dokumentti tasan 60 vuotta sitten syntyneen prinsessa Dianan elämästä
Aleksi Mäkelän uutuussarja vie vauhdikkaalle 1980-luvulle
Tältä näyttää uusi Häräntappoase
Vanha Häräntappoase nyt Yle Areenassa
Syke-elokuva tulee teattereihin syyskuussa
Rantabaarin uutta kautta kuvataan tänä kesänä
Katso traileri: Tältä näyttää uusi Kikka!-elokuva
Minka Kuustonen hyppää Armi Aavikon saappaisiin