fbq
20211117 HELSINKI. TRIPLA. Kylmä Syli. Mikko Leppilampi. PHOTO: ATTE KAJOVA

Mikko Leppilammen tutkinnassa merkittävä käänne: Näin poliisi kertoo

Mikko Leppilammesta tehty rikostutkinta on edennyt.

Seiska uutisoi aiemmin näyttelijä Mikko Leppilampea kohtaan tehdystä rikosilmoituksesta.

Seiskan tietojen mukaan kyse on seksuaalisesta ahdistelusta ja rikoksen tapahtumapaikkana on Inari. Rikoksen uhrina on ollut asiakaspalvelutehtävässä ollut nainen.

Nyt Inarin poliisista vahvistetaan Seiskalle, että rikosilmoituksen kirjauksen jälkeen poliisi on edennyt tapauksen selvittelyssä.

- Esitutkinta on aloitettu, rikoskomisario Iikka Rantahalvari vahvistaa Seiskalle.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Rantahalvari kuitenkin korostaa, ettei hän ota mitään kantaa asianomistajan tai epäillyn henkilöllisyyteen. Hän vahvistaa tapauksen vain Seiskan kuvailemien tapahtumakulkujen kautta.

Mikko Leppilammen kohdalla esitutkinnan aloitus tarkoittaa siis sitä, että syytä epäillä -kynnys on ylitetty.

Näin poliisitutkinta etenee

Seuraavaksi Leppilammen rikosepäilyssä poliisi etenee siten, kuten esitutkintalaissa on määritelty.

Vaikka syytä epäillä -kynnys on ylitetty, tutkinnanjohtaja voi lopettaa esitutkinnan, mikäli hän esimerkiksi katsoo, ettei kyseessä olekaan tapahtunut rikosta tai että kyseessä on vähäinen rikos.

Mikäli tutkinnanjohtaja on esitutkinnan jälkeen tullut siihen tulokseen, että kyseessä on poliisin näkemyksen mukaan rikos, hän siirtää tapauksen syyttäjälle syyteharkintaan.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Syyttäjäkin voi hylätä

Syyttäjä suorittaa syyteharkinnan esitutkinnassa hankitun selvityksen perusteella. Vielä tässä vaiheessa syyttäjä on pysäyttää prosessin, mikäli hän katsoo, ettei hänen näkemyksensä mukaan kyseessä ole rikos.

Rikosprosessin kulku voi päättyä monessa eri vaiheessa.

Mikäli syyttäjä nostaa syytteen, Leppilammen tapausta käsitellään Lapin käräjäoikeudessa. Prosessi rikosilmoituksesta käräjäsaliin saattaa kestää vuoden tai jopa pidempääkin.

Rikosprosessi saattaa päättyä myös osapuolten väliseen sovintoon.

Seiskan saamien tietojen mukaan sovintoa olisi yritetty hieroa jo heti tapauksen sattuessa, mutta kohteena ollut uhri ei tähän suostunut periaatteellisista syistä.