fbq

Lutu-kissan tappo syyttäjälle – poliisitutkinnassa useita eri rikoksia

Lutu-kissa pyydystettiin mökkipihalta ja vietiin lopetettavaksi virheellisen villikissaepäilyn vuoksi.

Elokuussa 2022 otsikoihin nousi Lutu-kissan julma kohtalo.

Tuolloin 13-vuotias vantaalaiskissa Lutu vietti leppoisia kesäpäiviä perheen kesämökillä Leppävirrassa. Lutun isäntä nautti kaikessa rauhassa lounasta mökkinsä etupihalla, täysin tietämättömänä siitä, mitä tapahtui mökin takapihalla.

Nimittäin mökin pihalle oli tullut kaksi yksityishenkilöä, jotka olivat napanneet Lutu-kissan pyydykseen ja vieneet sen eläinlääkärille lopetettavaksi.

Maria Nordin eläinsuojelurikossyytteestään: "Ihan sama"

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Syynä tähän oli se, että leppoisaa 13-vuotiasta rotukissaa luultiin villikissaksi.

Pian kissan omistaja huomasi tonttinsa rajalla pyörineen ihmisen kissaloukun kanssa. Kävi ilmi, että nainen oli laittanut mökkeilijälle sosiaalisen median kautta viestiä siitä, että hänen pihaltaan oli pyydystetty villikissa, joka oli jo viety eläinlääkärille lopetettavaksi.

Kun mökkiläiselle selvisi, että kyseessä oli hänen ragamuffin-rotuinen kissansa, mies lähti kiireesti eläinlääkärin luokse. Mies kuitenkin myöhästyi ja Lutu oli jo ehditty lopettaa villikissana. Miehen tehtäväksi jäi tunnistaa kuollut lemmikkinsä.

Kastroitu ja sirutettu

Lutun omistaja sai lisätietoa kissansa kohtalosta mökin riistakameran avulla.

Hoidossa ollut koiranpentu kuoli mystisesti - hoitaja palautti omistajalle suljetussa jätesäkissä nauraen

Riistakameraan tallentuneiden kuvien avulla selvisi, kuinka kaksi henkilöä oli tullut miehen mökin pihalle, ja napanneet Lutun syliinsä ja työntäneet sen häkkiin.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Lutu oli pyydystäjille helppo saalis, sillä 13-vuotiaan ja huononäköisen kissaherran pyydystäminen sujui vaivatta, toisin kuin villikissojen. Kissan pyydystäneet henkilöt ilmoittivat eläinlääkärille epäilynsä villikissasta. Eläinlääkäri tarkisti kissan ja määräsi sen lopetettavaksi. Lopulta toinen eläinlääkäri lopetti kissan.

Kissan omistaja kritisoi myös eläinlääkäreiden toimintaa, sillä Lutu ei muistuttanut lainkaan villikissoja. Lutu-kissa käyttäytyi kesykissan lailla, se oli kastroitu ja sirutettu. Lisäksi kissan hyvin hoidettu turkki oli kiiltävä, toisin kuin villikissojen.

Kun tilanteen karmeus selvisi Lutun omistajalle, hän marssi poliisilaitokselle ja teki rikosilmoituksen.

Itä-Suomen poliisi kertoo tiedotteessaan tutkineensa tapausta kissan kiinniottajien osalta varkautena ja tapaukseen liittyvien eläinlääkäreiden osalta vahingontekona ja tuottamuksellisena virkavelvollisuuden rikkomisena.

Tapaus poiki vielä kaksi kunnianloukkausepäilyä, jotka syntyivät Facebook-kirjoittelun myötä.

Nyt poliisitutkinta on saatu päätökseen ja tapaus siirtyy syyteharkintaan. Syyttäjä tekee aikanaan päätöksen siitä, meneekö Lutu-kissan tapaus oikeuteen.