fbq

Tiina Lymi uutuussarjansa taustoista: "Keski-ikäinen nainen on seksuaalinen olento"

Tiina Lymi halusi tutkia sarjassaan sitä, mihin rakkaudettomuus johtaa.

Tiina Lymi on ohjaajana kovassa nosteessa. Myrskyluodon Maija oli viides hänen ohjaamansa elokuva. Vuonna 2021 Ylelle valmistui Tiinan ohjaama palkittu Sisäilmaa-sarja.

Arkistovideo: Tiina Lymi kertoo Myrskyluodon Maija -elokuvasta:

Tänä keväänä pääkaupunkiseudulla on kuvattu Ylen alkuperäissarjaa Queen of Fucking Everything, joka on syntynyt ohjaaja-Tiinan kynästä.

Sarjassa viisikymppinen Linda (Laura Malmivaara) myy arvoasuntoja varakkaille ja viettää ylellistä elämää miehensä kanssa. Linda putoaa korkealta, kun käy ilmi, että puoliso on huijannut häntä vuosikausia, saattanut firmansa konkurssiin ja kadonnut jättäen Lindan vastuuseen miljoonaveloistaan. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Linda saa nopeasti huomata, ettei tilanteesta voi puhua kellekään. Yksikään ystävä ei ole oikea ystävä ja työpaikalla asemansa menettäneistä puhutaan kuin vatsataudeista. Kulissit on siis pidettävä pystyssä, keinolla millä hyvänsä. Kun Linda tulee petetyksi sekä rakkaudessa että raha-asioissa, hän päätyy antamaan pikkusormensa rikokselle.

Tiinan mukaan sarja tutkii ihmisen identiteettiä.

- Minua kiinnosti rakkaudettomuuden kokemus. Miten se vaikuttaa ihmiseen, jos kaikki se, mihin hän nojaa, romahtaa, Tiina analysoi.

Suomessa sarjoissa nähdään yhä enemmän keski-ikäisiä naisia päärooleissa itsenäisinä toimijoina.

- Jos sarjoissa pyritään kuvaamaan elämää, niin varmaan kannattaa kuvata myös keski-ikäistä naista, joka ei ole katukuvassa mikään harvinainen olio. Kiinnostavuus on vähintääkin siinä, että keski-ikäisyys ei tarkoita, että elämä olisi ohi. Sydänsuruja on edelleen. ja ihminen on seksuaalinen olento viisikymppisenäkin. Kaikki riippuu siitä, mitä tarinoita me haluamme kertoa. Ei keski-ikäinen nainen ole sen kummallisempi kuin muutkaan ihmiset, Tiina hymähtää.

Tiina Lymi keskittyi kohtauksen seuraamiseen. Sarjassa näyttelee myös hänen tyttärensä Ella Lymi.
Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Laura Malmivaara päätyi sarjan päärooliin pitkän koekuvausprosessin jälkeen.

- Laura on ihana ja tosi rautainen ammattilainen ja uskaltava näyttelijä. On ollut ihan mielettömän hienoa tehdä tätä hänen kanssaan. On palkitsevaa, kuinka hienosti Laura on ottanut Lindan roolin omakseen. Rooli on teknisesti vaikea, eikä sitä ole helppo näytellä, Tiina kehuu.

Kasvoi pituutta

Laura on aivan täpinöissään Lindan roolista ja hahmon kasvutarinasta.

- Tämä on aivan mahtava rooli, jollaista en ole koskaan aiemmin päässyt näyttelemään. Linda on juuri sellainen, jonka olen aina halunnut tehdä. Hahmo käy läpi kaikki elämän osa-alueet sieltä alhaisimmista ja kipeimmistä lähtien. Tiina Lymin luoma tarina on tulvillaan synkkää huumoria. Olen nauttinut joka hetkestä, vaikka kuvauspäivät ovat olleet pitkiä, Laura kertoo.

Välillä kuvauspäivät ovat venyneet pitkiksi, mutta Lauralla on jäänyt aikaa touhuta kaksivuotiaan poikansa kanssa.

Roolissaan Laura on päässyt pukeutumaan design-vaatteisiin ja kantamaan olallaan Louis Vuittonin ökylaukkua.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

- Olemme kasvaneet Vuittonin kanssa jo yhteen. Sen sisällä on hajuvettä, pastilleja ja käsikirjoitukset, Laura nauraa.

Roolin myötä Laura on kasvanut myös pituutta.

- Olen käyttänyt korkokenkiä nyt kolmisen kuukautta. Ei ole onneksi tullut jalkoihin hiertymiä, Laura taustoittaa.

Lindan hahmolla on kallis tyyli, josta kielii muun muassa ökylaukku.

Liikenne kuriin

Minna Haapkylä auttoi Tiina Lymiä sarjan käsikirjoituksen hiomisessa. Minnalla on pieni rooli sarjassa päähahmon työkaverina. Pääosin Minna onkin häärännyt sarjan tuottajana.

- Olemme tehneet Tiinan kanssa teatteria aiemmin yhdessä. Tämä on ensimmäinen yhteinen tv-projektimme, Minna taustoittaa.

- Olen hirveän onnellinen tästä sarjasta, meillä on hyvät näyttelijät, Minna Haapkylä kehuu.

Kuvauksia piristämässä on välillä ollut Minnan valtava samojedinkoira Khairon, joka on myös päätynyt avustajakoiraksi sarjaan.

Kuvauksissa kommelluksia on aiheutunut vaihtelevista sääolosuhteista. Kesän korvalla pääkaupunkiseutu peittyi yllättäen lumeen.

- Se oli ihan järkyttävää. Meillä oli ulkokuvauksia, joissa lunta piti ajaa pois. Ja sitten piti jotenkin koittaa feikata, että olisi muka lämmin kevätpäivä. Näyttelijöillä oli tosi kevyet kevätvaatteet yllään, Minna naurahtaa.

Sarjaa kuvataan myös Espanjan Malagassa muutamana päivänä.

- Minun roolihahmoni ei näyttele siellä kohtauksissa, mutta tuottajana toimin jokapaikan höylänä. Olen esimerkiksi pysäyttämässä liikennettä. Kuvaukset Espanjassa ovat kyllä ihan sairasta säätöä. Olisi kivempi kuvata jossain Yyterissä, mutta tarvitsemme sarjaan ehdottomasti espanjalaista rannikkoa, Minna kertoo.

Minna Haapkylä toimii sarjan tuottajana, mutta hänellä on myös pieni rooli sarjassa.

Rikollisten jäljillä

Kristo Salminen näyttelee sarjassa miestä, joka on ajatunut alamaailmaan ja houkuttelee päähahmoa rikoksen tielle.

- Oli tosi kiva rooli. Börje on hyvin suurieleinen. En oikein osaa sanoa minkä persoonallisuuushäiriön piikkiin hänen touhunsa menevät, Kristo toteaa.

Kristo valmistautui roolinsa katsomalla paljon rikollisista kertovia dokumentteja.

- Nykyään on ehkä muotiakin, että rikollisiakin haastatellaan mediassa ikään kuin jonkinlaisina kokemusasiantuntijona. Monesti rikollisiin liittyy jotain narsismia tai psykopatiaa ja ne piirteet voivat näyttäytyä hirveän valloittavina. Se tekee rikollisen näyttelemisestä mielenkiintoista, Kristo summaa.

Kristo on nauttinyt yhteistyöstä etenkin teatterikoulusta saakka tuntemansa Tiinan kanssa. Laurakin oli hänelle entuudestaan tuttu.

Kristo Salminen kärvisteli takavuosina rajujen selkäongelmien kanssa. - Selkä voi nyt hyvin, mies kuittasi.

Espanjan kuvausreissulle Kristo ei pääse, sillä hänen hahmonsa ei ole mukana Malagassa kuvattavissa kohtauksissa.

- No ihan tosi paljon harmittaa. Täytyy koittaa säästää omasta palkasta sen verran, että pääsee matkalle, Kristo heittää pilkettä silmäkulmassa.

Queen of Fucking Everything julkaistaan Ylellä vuonna 2025.

Seuraa meitä somessa