fbq

Tässä ovat kaikkien aikojen viisi parasta poliisisarjaa!

Poliisisarja-genren uudistanut True Detective vai klassikkosarja Hill Street Blues? Mikä on kaikkien aikojen paras poliisisarja? Katsolla on asiasta selkeä käsitys, vaan mikä se on sinun mielestäsi - vastaa Katson kyselyyn!

Katson toimitus valitsi kaikkien aikojen parhaat poliisisarjat. Tiukka äänestys käytiin todellisten klassikoiden ja hiema modernimman True Detectiven välillä, ja todelliset etsivät voittivat täpärästi.

Poliisisarjoiksi ei kelpuutettu tällä kertaa sarjoja, joissa päähenkilö on yksityisetsivä tai vaikkapa rikollinen jota poliisit jahtaavat, vaan katse oli nimenomaan oikeiden poliisien tai rikostutkijoiden työtä kuvaavissa draamasarjoissa. Poliisisarjojen kirjo on laaja, ja täpärästi kärkiviisikon ulkopuolelle jäivät kuitenkin useamman äänen saaneet Vanha Kettu, Wallander, Shield - lain varjolla sekä kotimaiset Sorjonen, Reinikainen ja Roba. Yksittäisiä ääniä saivat muun muassa Taistelupari, Brooklyn Nine-Nine, Wallander, Poliisikoira Rex, CSI , Koskinen, Columbo ja Kylmäverisesti sinun.

Ja tässä siis tulokset perusteluineen:

1. True Detective

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Kaksi entistä poliisia, Rusty Cohle (Matthew McConaughey) ja Marty Hart (Woody Harrelson), kutsutaan kertaamaan kameralle liki 20 vuoden takaista murhajuttua. Vuonna 1995 syvällä Louisianassa sattui erittäin raaka murha, joka viittasi uskonnolliseen rituaaliin. Jutun tutkinta ajoi etsivät kykyjensä äärirajoille ja rikkoi miesten välisen ystävyyden.

True Detectiven 2014 valmistunut ensimmäinen kausi teki saman poliisisarjoille kuin Uhrilampaat ja Seven sarjamurhaajatrillereille 1990-luvulla. Se uudisti kulunutta genreään viemällä sen lupaa kyselemättä täysin uudelle tasolle, niin taiteellisesti kuin kerronnan rakenteeltaan.

Cary Joji Fukunagan (007 No Time to Die) briljantisti ohjaama sarja oli samaan aikaan täydelliseksi hiottua rikosdraamaa sekä vangitsevaa henkilötutkielmaa, sekoitettuna syvän etelän gotiikasta ammentavaan mysteerikauhuun. Toisaalta True Detective oli sukellus pelottavaan mutta kiehtovaan kirjalliseen maailmaan, josta sarjan luoja Nic Pizzolatto ammensi tarinan. Avainteos on Robert W. Chambersin yliluonnollisen kauhun klassikko Keltainen kuningas, johon sarjassa viitataan jatkuvasti. Rusty Cohlen synkkä filosofointi lainaa puolestaan Thomas Ligottin teoksesta The Conspiracy Against the Human Race.

True Detectiven ensimmäinen kausi oli niin ylivoimainen, ettei sille olisi koskaan voitu tehdä kaikkia tyydyttävää jatkoa. Tästä huolimatta 2015 ja 2019 ilmestyneet toinen ja kolmas kausi ovat nautittavia, vaikka ne elävätkin esikoisen varjossa. True Detective on myös antologiasarja, sillä sen jokainen kausi sisältää oman itsenäisen tarinan. Myöhemmin tänä vuonna ilmestyy odotettu neljäs osa, True Detective: Night Country, jonka pääosassa nähdään Jodie Foster. Kaikki kaudet löytyvät HBO Maxilta.

Jodie Foster tähdittää True Detectiven uusinta kautta

2. Hill Street Blues

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Vuosina 1981–1987 tuotettu Hill Street Blues on saanut ajan kuluessa legendaarisen maineen, mutta sen seitsemän tuotantokautta eivät olleet alun perin suuria yleisömenestyksiä USA:ssa. Kriitikoiden kehuma ja kahdeksan Emmy-palkintoa kerännyt avauskausikin ylsi vain sijalle 87 maan katsotuimpien sarjojen vuosilistalla.

Sarjassa seurataan kuvitteellisen Hill Streetin poliisiaseman jokapäiväistä arkea varsin maanläheisellä ja rouhealla tyylillä. Moni katsoja saattaa muistella sarjan sijoittuneen New Yorkiin, mutta jaksoissa ei missään vaiheessa mainittu, missä kaupungissa ollaan. Tunnistettavan visuaalisen ja tarinallisen tyylinsä sarja muistetaan myös sen ikonisesta tunnusmusiikistaan.

Hill Street Bluesia käsikirjoitti vuosina 1982–85 Mike Frost, joka myöhemmin loi toisen kulttisarjan, Twin Peaksin, yhdessä David Lynchin kanssa. Tällä hetkellä sarjaa ei ole mahdollista katsoa mistään Suomessa toimivasta suoratoistopalvelusta. 

3. Miami Vice

Kahdesta peitepoliisista Sonny Crocketista (Don Johnson) ja Rico Tubbsista (Philip Michael Thomas) kertova kulttisarja on melkein synonyymi kasarityylille. Ilmestyessään Miami Vice edusti tv-maailmassa jotain aivan uutta, yhdistäen poliisisarjaan musiikkivideomaisen kerronnan. Ääniraidalla hyödynnettiin päivän hittejä ja Jan Hammerin edelläkävijämäistä syntikkamusaa. Autot ja muotivaatteet näyttelivät lähes yhtä isoa osaa kuin Johnson ja Thomas.

Toisin kun usein luullaan, tuottaja Michael Mann ei luonut Miami Vicea, vaan sen isä on Hill Street Bluesin tekijöihin lukeutunut Anthony Yerkovich. Mann oli kuitenkin suuressa roolissa sarjan yleisilmeen luomisessa – hän muun muassa päätti, mitä värejä MTV-sukupolvelle suunnatussa sarjassa sai käyttää.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Sarjan kaikki toistasataa jaksoa löytyvät Elisa Viihde Viaplayltä. Niistä voi bongata paitsi sittemmin suursuosioon nousseita näyttelijöitä kuten Bruce Willisin, Liam Neesonin ja Julia Robertsin vielä pikkurooleissa, niin myös monia nimekkäitä muusikoita Sheena Eastonista Leonard Coheniin.

Kasariklassikko Miami Vice julki kokonaisuudessaan – tyylikäs video tiivistää sarjan hengen

4. Langalla (The Wire)

Modernin poliisisarjan mestareihin kuuluva David Simon on entinen The Baltimore Sunin rikostoimittaja, jonka tv-ura käynnistyi Baltimoren poliisin murharyhmästä kertoneen, loistavan Pelon kadut -sarjan käsikirjoittajana ja tuottajana. Pelon kadut (1993–1999) myös perustui Simonin 1991 kirjoittamaan true crime -kirjaan, josta riitti ammennettavaa muihinkin sarjoihin. Näistä tärkein, Simonin luoma Langalla (2002–2008), on yksi HBO:n televisiodraaman uudistajamaineen kulmakivistä.

Valtavaksi arvostelu- ja yleisömenestykseksi jo ensimmäisellä kaudellaan kohonnut Langalla syväluotaa Baltimoren karuja huumekuvioita tarkasti ja tasapuolisesti niin poliisin kuin rikollisten näkökulmasta. Kaiken ytimessä on käsittämättömän taitava, katu-uskottava ja dramaturgisesti huippuunsa hiottu dialogi, jollaisen kirjoittajana Simon on täysin omaa luokkaansa.

Langalla nosti esiin myös monta hienoa ja sittemmin muissa sarjoissa menestynyttä näyttelijää, kuten Dominic Westin (The Affair), Lance Reddickin (Bosch) ja Michael Kenneth Williamsin (Boardwalk Empire). Sarjan kaikki viisi kautta löytyvät HBO Maxilta.

5. Beck

Jo edesmenneet Maj Sjöwall ja Per Wahlöö olisivat tuskin uskoneet julkaistessaan ensimmäisen Beck-romaaninsa 1965, että heidän luomansa hahmo porskuttaisi televisiossa vielä 60 vuotta myöhemmin. Ruotsin kuuluisinta keksittyä poliisia ovat vuosien varrella esittäneet Keve Hjelm, Walter Matthau, Gösta Ekman, Jan Decleir, Derek Jacobi ja Carl-Gustaf Lindstedt ennen kuin homma siirtyi Peter Haberille. Beckistä tuli Haberille elämäntyö, sillä näyttelijä on esittänyt roolia jo 48 kertaa vuodesta 1997 lähtien. Vuosien varrella sarjassa ovat näytelleet myös Peter Franzén, Antti Reini ja peräti kahdeksassa jaksossa esiintynyt Anu Sinisalo.

Osa Beck-sarjan täyspitkistä dekkareista on nähty Wallanderin tapaan myös teatterilevityksessä. Parhaillaan sarjaa tuotetaan C Morelle, josta löytyvät kaikki Haberin tähdittämät yhdeksän kautta sekä osa vanhoista Beck-dekkareista.

Komisario Beck saa lapsenlapsensa apua C More -uutuudessa

Mikä on sinun valintasi?

Katso haluaa kuulla myös mikä on lukijoiden mielestä kaikkien aikojen paras poliisisarja! Kerro se meille sähköpostilla osoitteeseen [email protected], aiheotsikolla ”Paras poliisisarja”. Liitä mukaan lyhyt perustelu. Vastausaikaa on vielä tämän viikon loppuun eli 30.6. mennessä! Kaikkien siihen mennessä vastanneiden kesken arvomme kolme hienoa aikuisten Muumi-keräilyrannekelloa, arvo 80 euroa.

Monen tähden ura alkoi television miniroolista: Julia Roberts Miami Vicen assarina ja Brad Pitt rakastui Dallasissa – katso nostalgiset videot

Seuraa meitä somessa