fbq
BumtsiBum! MTV3-kanavalla lauantaina 23.11.2002 klo 20.00. Mukana Sonja Lumme, Petri Liski, Marco Bjurstršm, Jonna Kantola ja Essi Wuorela.Kuvassa Seppo Hovi. Viihdeohjelma. KŠytettŠvŠksi vain MTV:tŠ koskevan aineiston yhteydessŠ

Seppo Hovi muistelee 40-vuotista uraansa televisiossa: "Mökkeily maistui juontohommia paremmin"

Seppo Hovista piti tulla opettaja, mutta hän jätti jälkensä suomalaisten mieliin rakastettuna tv-juontajana ja muusikkona.

Seppo Hovilla on ollut hyvää tuuria. Hän sai Karjalan yhteiskoulussa musiikinopettajakseen Kalervo Hämäläisen, innostavan musiikki-ihmisen, joka teki rapsodioita radioon. Opettaja näki oppilaassaan esiintymishalukkuutta ja lahjakkuutta, joten koulupoika pääsi lausumaan runoja radioaalloille.

Myös ajankohta oli Sepolle suotuisa. Radiokuunnelmiin kaivattiin lapsinäyttelijöitä, ja televisio teki tuloaan suomalaisiin koteihin.

– Vuonna 1959 esiinnyin telkkarissa, ja seuraavan vuosikymmenen alussa oli jo rooleja näytelmissä ja lastenohjelmissa. Itse ratsastin mukana, mutta tutustuin isoihin tekijöiden, kuten Jukka Virtaseen, Matti Kuuslaan ja Jaakko Janhukaiseen, Seppo muistaa.

40 vuotta televisiokasvona

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Pienet näytelmäroolit vaihtuivat vuosia myöhemmin menestykselliseen uraan televisiossa. Tulivat Laulunlyömät, Karuselli ja Tenavatähti, Maaseudulta maailmalle, Hengen asein, Bumtsibum sekä Seppo Hovin seurassa.

Seppo Hovin seurassa -ohjelmassa tammikuussa 2000 Sepon vieraina olivat presidentinvaalien toisen kierroksen ehdokkaat Tarja Halonen ja Esko Aho.

Eivätpä tienneet Seppo ja tuottaja-muusikko Esa Nieminen millaiseen kultasuoneen he vielä tulevina vuosina iskisivät, kun heidän polkunsa nopeasti kohtasivat Ylellä 1980-luvun alussa. Esa veti 1970-luvun lopulla Laulunlyömät-yhteislauluohjelmaa, mutta siirtyi sivuun lapsensa sairastuttua vakavasti. Puikkoihin astui Seppo.

– Siitä sitten tv-urani jatkui 2020-luvun alkuun saakka. Semmoiset 40 vuotta olen pärstäni kanssa telkkarissa pelannut, Seppo naurahtaa.

Nihkeästi mukaan Tenavatähteen

Vuonna 1990 MTV:n silloinen viihdepäällikkö Päiviö Pyysalo ehdotti Sepolle juontajapestiä lasten kesäisessä laulukilpailussa. Seppo ei innostunut, sillä kesät hän tykkäsi viettää mökkeillen ja valmistellen tulevia sovituksia äänilevyille ja ohjelmiinsa.

– Ottakaa joku nuorempi lastenkilpailuun, minä pysyn aikuisten parissa, Seppo totesi.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Suomen kulttuuripersoona valitaan tänään - ehdokaslista nostatti katsojissa närää: "Eipä kyllä ole ketään"

Päiviö voitti väittelyn ja Seposta tuli Tenavatähden rakastettu juontaja. Ohjelmasta tuli menestys, ja sille näytti olevan tilausta. Tenavatähti keräsi kotisohville useat sukupolvet tenavista vaareihin.

"Marco vieraaksi, ei juontajaksi"

Myös Bumtsibum hurmasi eri-ikäiset katsojat. Seppoa kaavailtiin ohjelman juontajaksi, mutta muusikko halusi mieluummin pianon taakse. Ohjelmaan valittu juontaja Marco Bjurström ei ollut alun alkaen Sepolle mieluinen valinta musiikkishow’n vetäjäksi.

– Halusin ruotsalaiseen tapaan kokeneen, kunniakkaan taiteilijauran tehneen iäkkäämmän henkilön. Vierastin ajatusta Marcon kaltaisesta nuoresta kaverista, jolle tämä oli miltei ensimmäinen tv-esiintyminen. Hän sopisi ohjelman vieraaksi, mutta ei muuhun, Seppo kertoo.

Seppo ja Esa toimivat Bumtsibumin pianisteina vuosina 1997-2005.

Jo muutaman jakson jälkeen Seppo myönsi olleensa väärässä: Marco oli erinomainen ja onnellinen ratkaisu tuotannon kannalta.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Kiitollisuus tehdystä työstä

Musiikki on ollut Sepon elämässä ykkösenä, mutta tv-uralle mahtuu myös yhteiskunnallisia keskusteluohjelmia.

Tuomas Enbuske avautuu EVS-kohusta: "Mä olin pahasti maaninen ja psykoosissa"

1980-luvun lopulla Seppo hyppäsi Ylen rattaista Maikkarin puolelle, koska kanava oli kiinnostunut Seppo Hovin seurassa -ohjelmasta. Erityisesti ruudussa nähdyistä vieraista juontajalle on jäänyt mieleen näyttelijä-laulaja Viktor Klimenkon 50-vuotishaastattelu sekä oopperalaulaja Jaakko Ryhäsen henkilökuva.

– Klimenko oli vahva persoona. Ryhäsestä tuli perheystävä, jonka kanssa juttelin viimeksi eilen. Molemmista jaksoista tuli Venla-palkinnot, Seppo toteaa.

Maaseudulta maailmalle -ohjelmaa Seppo juonsi Lasse Lehtisen kanssa. Vanhat väistyvät -jaksossa vuonna 2020 palattiin 1950-luvulle yhdessä Anna-Liisa Tiluksen kanssa.

2010-luvulla Seppo sai juontajakollegakseen politiikan tutkija-poliitikko Lasse Lehtisen. Yhteistyö oli luontevaa, vaikka miesten taustat olivat melko erilaiset. Ilahtuneena Seppo huomauttaa Lehtisenkin olleen jazz-musiikin ystävä.

Suomen kalleimman sarjan Estonian tuotantoyhtiö on haettu konkurssiin

Omaa uraansa Seppo muistelee rakkaudella. On ollut iso kunnia saada esiintyä Suomen televisiossa kaikilla sen toiminnan kahdeksalla vuosikymmenellä.

– Radio ja televisio ovat tarjonneet minulle paljon työtä ja rikastuttaneet elämääni, Seppo kiittää.

Vaikka Seppoa ei nähdä tv-ruudussa entiseen tapaan, vie musiikki häntä yhä ympäri Suomea. Joulukuussa hän tekee baritoni Hannu Lehtosen kanssa joulukonserttikiertueen, joka vierailee Riihimäen ja Orimattilan kirkossa, Hyrylän Ilmatorjuntamuseossa, Haikon kartanossa sekä Könnölän kartanossa Kalvolassa.

Petra Olli avautuu Ylellä rajuista ulkonäköpaineistaan - tiukkoja painokuureja ja ahmimista

Seuraa meitä somessa