fbq
Fire of Love

Rakkaus tulivuoriin tappoi ranskalaispariskunnan – koskettava dokumentti kuvaa viimeisiä hetkiä

Katia ja Maurice Krafftin elämä ja lopulta kuolema oli tiukasti liitoksissa tulivuoriin.

Katia ja Maurice Krafft rakastivat intohimoisesti sekä toisiaan että tulivuoria. Ranskalaispariskunta matkusti ympäri maapalloa jahdaten tulivuorenpurkauksia ja dokumentoiden tutkimuksiaan. He kuolivat vuonna 1991 Unzen-tulivuoren purkauksessa Japanissa.

Vuoden 2020 dokumentti Fire of Love kuuluu tämän vuoden Teeman dokkarifestivaalin valikoimaan, ja se on koostettu Katian ja Mauricen taltioimasta kuvamateriaalista kolmelta vuosikymmeneltä. Dokumentti alkaa vuoden 1991 otoksilla, jotka on kuvattu vain päivää ennen pariskunnan kuolemaa. Perään heiltä kysytään, onko maailmassa muita tulivuoria tutkivia pariskuntia.

– Minä tarkoitan tutkijalla ihmistä, joka tutkii toimivia tulivuoria. Ei ole muita pariskuntia. Tai ehkä emme tunne heitä. Jos on pareja, sääliksi käy. Vulkanologien parisuhde on vulkaaninen. Purkauksia sattuu, Maurice kertoo haastattelussa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Pari tapasi toisensa vuonna 1966. Katia oli kapinallinen nuori, joka oli pantu kurittomien tyttöjen kouluun. Rakkaus tulivuoriin alkoi jo lapsena, ja hän oli ylipuhunut vanhempansa matkalle Italian tulivuorille, muun muassa Etnalle.

Maurice taas oli käynyt jo 7-vuotiaana Strombolin tulivuorisaarella. Syvä suhde tulivuoriin yhdisti Katian ja Mauricen, ja dokumentissa seurataan heidän matkojaan muun muassa Kongon aktiiviselle tulivuorelle Nyiragongon ja Islannin romahtaneelle tulivuorelle Kraflalle.

Yhteinen matka päättyy Japanin Unzen-tulivuoren purkaukseen. Pariskunta löydettiin vuokra-auton luota, hautautuneena vierekkäin tuhkaan.

Katia ja Maurice Krafft

Pariskunnan mielestä riskit piti minimoida, mutta vulkaanisia ilmiöitä oli välttämätöntä tutkia lähietäisyydeltä.

– Me ihmiset olemme kovin pieniä vulkaanisten voimien rinnalla. Meistä jää jälki vain siksi, että osaamme kirjoittaa, kertoa tarinoita ja kuvata, Mauricea siteerataan dokumentissa.

Enteelliset sanat elokuvassa lausuu Katia.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Pidän siitä, että hän kävelee edelläni. Hän painaa tuplasti enemmän kuin minä. Jos hän pääsee, pääsen minäkin. Seuraan häntä, koska jos hän kuolee, haluan olla hänen kanssaan.

Fire of Love Teemalla torstaina 18.4. kello 21.00. Dokumentti julkaistiin Areenassa 8.4.

Seuraa meitä somessa