fbq
20240229 HELSINKI. Nicklas Pohjola. KUVA: ATTE KAJOVA

Putous-tähti Nicklas Pohjola ponnisti näyttelijäksi satamaduuneista - haaveissa merikapteenin ura

Näyttelijä Nicklas Pohjolan itsetunto oli kovilla opiskelupaikkaa hakiessa.

Putouksessa tänä keväänä debytoinut Nicklas Pohjola on sukunsa ensimmäinen näyttelijä ja keskimmäinen duunariperheen kolmesta pojasta.

Nicklas eli onnellisen lapsuuden Kokkolan vanhassa työläiskaupunginosassa Ykspihlajassa, jossa hänen mukaansa aisti jo tuolloin perinteikkään kulttuurin tekemisen meiningin. Naapurissa asui Airolan-perhe, jonka lapsista Oonasta, Laurasta, Sarasta, Annasta ja Aarosta kasvoi näyttelijöitä, muusikoita ja yksi sirkustaiteilijakin.

Köpi Kallio löysi sisäisen rauhan

Nicklaksen vanhemmilla oli rakkaus taiteen tekemiseen, sillä molemmat harrastivat näyttelemistä paikallisessa työväenteatterissa. Kun perheen pojille ei saatu lapsenvahtia, istui pikku-Nicklas teatterisalin eturivissä seuraamassa esitystä. On siis sanomattakin selvää, että Pohjolan-perhe on alusta lähtien kannustanut Nicklasta näyttelijähaaveissa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Isäni on monesti sanonut, että teen sitä, mitä hän aikoinaan olisi halunnut tehdä, Nicklas toteaa.

Siviilissä sulkeutunut ihminen 

Pikkupoikana Nicklas ei osannut haaveilla näyttelijän työstä.

– Kyllähän minä jo pienenä tykkäsin olla esillä. Nykyään olenkin ruvennut kääntymään sisäänpäin. Kun on työkseen esillä, arvostaa muulloin omaa aikaa, Nicklas tuumaa.

Taaksepäin katsellessa yläkouluikä oli ratkaiseva Nicklaksen tulevaisuuden valintojen suhteen. Ainakin hänen opinahjonsa tarjosi otollisen maaperän tulevalle taiteilijalle. Kokkolalaisessa Kiviniityn yläkoulussa ja lukiossa tehtiin vuosittain musikaali, jota tultiin sankoin joukoin katsomaan lähikouluista ja -alueilta.

Putous on tuonut Nicklakselle julkisuutta, mikä näkyy muun muassa työtarjouksina.

Eräänä vuonna koulu ja kaupungin harrastajateatteri tekivät yhteistyöprojektina Kokkolan Kaupunginteatterin kanssa Mikael Niemen romaaniin perustuvan Populaarimusiikkia Vittulajänkältä. Nicklas valittiin haun kautta toiseen päärooliin, ja vain puoli vuotta myöhemmin teini-ikäinen yläkoululainen nousi ihka oikean teatterin näyttämölle.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Roope Salmisesta tehtiin pilaa Putouksessa – näin hän reagoi

– Olisinkohan ollut lukion toisella, kun silloinen teatterinjohtaja Jarkko Lahti soitti ja kysyi, tulisinko mukaan Robin Hood -esitykseen. Siitä se lähti. Tein teatterissa enintään kaksi juttua vuodessa, Nicklas kertoo.

Satamasta parrasvaloihin 

Kokkolan kaupunginteatterissa Nicklas kuuli ensimmäistä kertaa puhuttavan Teatterikorkeakoulusta. Hän päätti hakea lukion jälkeen Helsinkiin opiskelemaan. Teatteriroolien lisäksi varmuutta antoi peruskoulun musiikkiluokalla saatu esiintymiskokemus.

Nicklas halusi teini-ikäisestä lähtien näyttelijäksi, mutta harkitsi myös vakavasti uraa merillä. Kesäisin hän harrastaa purjehdusta.

Oli toinenkin syy, miksi juuri Teatterikorkeakoulu valikoitui Nicklaksen päämääräksi.

– Olin kesäisin töissä satamassa tilapäisenä ahtaajana. Satamaduunarin hommat ja työkulttuuri olivat hyvin erilainen maailma kuin teatteri. Rakastan myös satamatöitä, mutta kun vertasin näitä kahta duunia, oli selkeää, kumpaa haluan pitkän päälle tehdä elämässäni, Nicklas sanoo.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Putous-näyttelijä Joonas Kääriäinen kertoo hyvän sketsihahmon salaisuuden: "Pitää muistuttaa todellista henkilöä"

Jälkikäteen Nicklas myöntää lähteneensä Teatterikorkeakoulun pääsykokeisiin huonolla asenteella. Hän ei ollut vaivautunut opettelemaan ennakkoon kaikkea vaadittua. Asenne oli, että kunhan käydään katsomassa, millaista kokeissa on.

– Pääsin sentään näyttäytymään siellä, mutta karsiuduin samana aamupäivänä, Nicklas toteaa.

Putouksen sketsihahmofinaalissa ovat vastakkain Nicklaksen hahmo Matti McConaughey ja VV Lahtinen alias Köpi Kallio.

Toisena vuotena hän haki Tampereelle teatterikoulutukseen, missä pääsykokeet sujuivatkin paremmin. Mutta tälläkään kertaa ei tärpännyt. Kouluihin hakeminen ja ilman opiskelupaikkaa jääminen alkoivat ottaa itsetunnon päälle.

Kokkolan Kaupunginteatterin työkaverit eivät antaneet miehen luovuttaa, vaan kannustivat tätä välivuosina kehittämään itseään. Niinpä Nicklas ei jäänyt  haaveilemaan, vaan teki töitä ja seurasi ammattinäyttelijöiden työskentelyä lähietäisyydeltä.

Nicklas esiintyi 2022 helsinkiläisessä Teatteri Jurkassa näytelmässä The Punchline - kuolemanpelkoa ja kevyttä kannibalismia. Kuvassa myös näytelmän kirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä Emil Kihlström.

Vielä kerran, Nicklas päätti seuraavana keväänä. Hän kokeilisi, avautuuko Teatterikorkeakoulun ovi harrastajanäyttelijälle.

– Ajattelin, että jos taas tipun, en enää kouluun hae. Silloin näyttää siltä, ettei minusta vaan ole tähän, Nicklas muistaa.

Onnistuminen lamaannutti

Pääsykoetulosten odottelu on jäänyt vahvasti Nicklaksen mieleen. Kotona Kokkolassa oli uneton mies. Pitkin yötä hän heräili painajaisiin, joissa opiskelupaikka oli jäänyt saamatta tai tarjolla oli vain varapaikka.

Putous-tähti Ushma Olava tekee paljastuksen sketsihahmoistaan

Aamulla Nicklas ryntäsi etsimään nimeään opiskelijalistalta, ja siellä se oli. Ensin uutinen julki Facebookiin, sitten iski shokki.

– Ajattelin, että juoksisin pihalle huutamaan ilosta, mutta lamaannuin, Nicklas hämmästelee.

– Putous-lähetyksen jälkeen menee kotona nukkumaan, ja kohta onkin taas uusi lauantai ja livelähetys. Putous-viikot ovat menneet hirveällä vauhdilla, Nicklas sanoo.

Jos hieman jossitellaan, niin mitä Nicklas olisi tehnyt, jos Teatterikorkeakoulu olisi jäänyt vain haaveeksi? Vastaus on yllättävä.

– Minulla kummitteli mielessä toinen ammatillinen unelmani merikapteenin urasta. Olinhan satamassa töissä ja meri on lähellä sydäntäni. Laivat kiinnostavat ja vetävät puoleensa, Nicklas paljastaa.

Putouksen finaalilähetys nähdään MTV3:lla ja Katsomossa lauantaina 9. maaliskuuta klo 19.30.

  Linda Wiklundilla oli erikoinen syy lähteä mukaan Putoukseen: "Olen astmaatikko"

Seuraa meitä somessa