fbq
Amazing Race suomi

Miksi Amazing Race Suomea kuvattiin vain Kaakkois-Aasiassa? Tuotanto vastaa katsojia puhuttaneisiin kysymyksiin

Amazing Race Suomessa nähtiin useita eroavaisuuksia Yhdysvaltojen versioon verrattuna.

Amazing Race Suomea kuvattiin Kaakkois-Aasiassa, eikä tuotanto liikkunut eri puolille maailmaa, kuten esimerkiksi yhdysvaltalaisessa formaatissa on totuttu näkemään. Ohjelmassa matkustettiin Thaimaahan, Vietnamiin, Malesiaan, Indonesiaan, Filippiineille ja Singaporeen.

Sarjan vastaava tuottaja Petra Martikainen kertoo, että syyt olivat sekä käytännölliset että ekologiset.

– Tämä päätös tehtiin yhdessä kanavan sekä formaatinhaltijan kanssa. Hallittava ja selkeä alue mahdollisti sen, että saimme ohjattua tuotannon resursseja ja fokusta itse toteutukseen matkustamisen sijasta. Tämän lisäksi kaikille osapuolille oli tärkeää minimoida ohjelman hiilijalanjälki, joten tästäkin syystä koimme matkustamisen rajaamisen tärkeäksi viestiksi sekä yleisölle että osallistujille, hän perustelee.

Suomessakin suositussa yhdysvaltalaisessa versiossa kilpailijat joutuvat usein itse hankkimaan lentonsa ja muut kyytinsä, mikä tuo kilpailuun lisämaustetta. Suomen Amazing Racessa kilpailijat matkustivat kuitenkin samoilla lennoilla, junilla ja busseilla, jotka heille oli valmiiksi järjestetty.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Suomen versiossa tuotanto siirtyi usein kohteesta toiseen samalla lennolla, jotta kaikki tuotannon osat pysyivät hallittavissa. Myös kilpailun jännittävyyden kannalta on tärkeää, että kilpailijoiden välille ei synny mahdottomia, jopa päivän aikaeroja, joita voisi syntyä, jos kohteisiin siirryttäisiin eri lennoilla, Martikainen selittää.

Hän kuitenkin muistuttaa, että yhteinen lentomatka ei nollannut parien välisiä aikaeroja, vaan esimerkiksi finaalijaksossa parit jatkoivat kilpailua Helsingissä samoilla aikaeroilla, joihin he olivat Singaporessa jääneet.

Näkökulma: Näistä syistä Amazing Race Suomi ei täyttänyt odotuksia

Yhdysvalloissa Amazing Racesta alkaa keväällä jo 36. kausi.

Etappien sisäinen liikkuminen puolestaan oli kilpailijoiden itsensä vastuulla, ja taksit nousivatkin merkittävään osaan kisan onnistumisen kannalta. Niitä ei aina löytynyt helposti, kuljettajien nopeudessa oli suuria eroja, eivätkä he osanneet aina viedä oikeaan paikkaan.

– Tarvittaessa ja ennen kaikkea turvallisuussyistä tuotanto toisinaan järjesti takseja tai muita kulkuneuvoja kilpailijoiden saataville, Martikainen paljastaa.

Kilpailun tehtävät ovat myös puhuttaneet katsojia. Joidenkin mielestä ne olivat liian helppoja, ja monipuolisuutta olisi kaivattu lisää. Esimerkiksi tanssitehtäviä nähtiin kolme.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Tehtävät valitaan ja suunnitellaan yhdessä kanavan sekä formaatinhaltijan kanssa. Asiassa konsultoidaan myös paikallisia asiantuntijoita heidän toiveistaan mahdollisista tehtävistä sekä esiteltävistä kulttuurisista näkökulmista.

Vaikka monet ovat vertailleet Suomen versiota yhdysvaltalaiseen, Martikainen mainitsee, että The Amazing Race -formaatti on toteutettu yhteensä 14 maassa ja versioita, tuotantokausia sekä -tapoja yksityiskohtineen on lukuisia.

Seuraa meitä somessa