fbq
Valhalla Rising

Mads Mikkelsen ei ota tähtiasemaansa liian vakavasti: "Saatan olla maailman tunnetuin tanskalaisnäyttelijä, mutta se ei ole ikuista"

Hollywood-urastaan huolimatta Mads Mikkelsen on pysynyt uskollisena Tanskalle ja sen elokuvan uskomattomalle menestystarinalle.

Mads Mikkelsen, 57, myöntää olleensa onnekas, sillä hän osui aloittelevana näyttelijänä keskelle Tanskan uutta aaltoa 1990-luvun puolivälissä. Sivurooli surkeana pikkudiilerinä Nicolas Winding Refnin mullistavassa esikoispitkässä Pusher (1996) nosti Mikkelsenin heti valokeilaan. Pääosa jatko-osassa Pusher II (2004) toi näyttelijälle Tanskan elokuva-akatemian ja kansallisen kriitikkoyhdistyksen palkinnot.

Refnin ja Mikkelsenin neljännessä ja toistaiseksi viimeisessä yhteisessä elokuvassa, vuoden 2009 brutaalissa ja psykedeelissä viikinkidraamassa Valhalla Rising, Mads pääsi esittämään yhtä lempirooleistaan sekä hyödyntämään taustaansa ammattitanssijana. Elokuva kertoo myyttisen soturin matkan, jonka kulkijana yksisilmäinen ja läpi elokuvan mykkänä pysyvä Mads tekee uransa fyysisimmän suorituksen.

– Mikään ei ole muuttunut tavassamme tehdä töitä yhdessä. Olemme vain vanhentuneet. Keskenämme olemme yhä kuin pikkupoikia, jotka innostuvat päästessään läträämään verellä ja leikkimään viikinkiä. Toivon, että tuo vilpitön kipinä säilyy aina välillämme, Mads myhäilee.

Valhalla Rising
Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Vuoleminen rentouttaa

Omaan supertähteyteensä Mads suhtautuu tyynesti. Työlleen omistautunut näyttelijä toteaa maineen tulleen salakavalasti, ilman, että hän olisi koskaan pyrkinyt siihen.

– Asemani on häilyvä, enkä ota sitä liian vakavasti. Olen toki ylpeä, että elokuvani ovat levinneet ympäri maailmaa, mutta se on etenkin ohjaajien ansiota. En koskaan haaveillut tähteydestä. Saatan olla tällä hetkellä tunnetuin tanskalaisnäyttelijä maailmalla, mutta se ei ole ikuista. On parempi olla ajattelematta koko asiaa ja vain nauttia työstä. Se on tärkeintä.

Vaikka Mikkelsen kuvaakin ympäri maailmaa hän tuntee kodikseen vain Kööpenhaminan, jossa asuvat myös Madsin koreografi-vaimo Hanne Jacobsen ja jo aikuiset lapset Viola ja Carl.

Mads Mikkelsen, Hanne Jacobsen, Viola & Carl Mikkelsen

Rentoutumiseen näyttelijällä on puolestaan helppo keino, jota voi harrastaa missä vain.

– Vuolen puukolla kävelykeppejä ja yritän tehdä niistä käärmeen näköisiä. Se on hyvin lapsellista, mutta rakastan sitä. Se auttaa minua rentoutumaan ja siirtymään pään sisällä toiseen paikkaan kuvaustauolla. The Salvationin kuvauksissa Etelä-Afrikassa taisin olla kuitenkin liian syvällä transsissa, sillä onnistuin melkein viiltämään peukaloni irti!

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

”Taksikuskin tekijöiden uusi, rajumpi shokki!” – tällainen on Quentin Tarantinon ylistämä 1970-luvun kulttiklassikko Tappava salama

Radikaali on hyvästä

Yksi Mikkelsenin luotto-ohjaajista on Tanskan uuden aallon kärkinimi Anders Thomas Jensen, jonka kanssa Mads on tehnyt viisi pitkää elokuvaa.

– Kuvaan parhaillaan elokuvaa Oikeuden metsästäjät Andersin kanssa. Se on todella kiinnostava, sysimusta ja poliittisesti epäkorrekti komedia, joka tuo meille lisää vihamiehiä, Mads myhäilee tyytyväisenä.

Oikeuden metsästäjät

Myös kannibaalipsykiatri Hannibal Lecterin esittäminen on ollut Mikkelsenille mieleen.

– Radikaali on eräs lempisanoistani, ja Hannibal edustaa sitä täydellisesti. Kun aloitimme tekemään sarjaa, olin yllättynyt kuinka rankka se on. Jokainen kausi tuntui menevän yhä hurjempaan suuntaan, mistä pidin erittäin paljon.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Hannibalia tuotettiin kolme kautta 2013-2015, ja nyt Mikkelsen on jatkamassa yhteistyötä sarjan luoneen Bryan Fullerin kanssa trillerillä Dust Bunny. Madsin ja Sigourney Weaverin tähdittämä elokuva kertoo pienestä tytöstä, joka pyytää naapuria avuksi tappamaan hänen sänkynsä alla asuvan ja tytön mukaan hänen koko perheensä syöneen hirviön.

Madsin mukaan myös Hannibalin neljäs kausi on yhä mahdollinen.

– Se pitäisi kuitenkin saada tuotantoon melko nopeasti. Emme voi odottaa 20 vuotta, mutta mikäli sarjalle löytyy uusi koti viimeistään kahden vuoden sisällä, niin voisimme vielä hyvin tehdä sen.

Seuraa meitä somessa