fbq

Laura Birn suhtautuu mutkattomasti kansainväliseen uraansa: ”Rakastan seikkailua ulkomailla”

Laura Birn näyttelee yhtä pääroolia uudessa Valoa valoa valoa -elokuvassa.

Muun muassa suosituista tv-sarjoista Munkkivuori ja Karjalan kunnailla tuttu Laura Birn näyttelee uudessa Valoa valoa valoa -elokuvassa keski-ikää lähestyvää Mariiaa, joka palaa nuoruutensa maisemiin Hämeeseen. Inari Niemen (Mieheni vaimo, Joulumaa) ohjaamassa elokuvassa Mariia käy läpi teiniaikojensa traumaattisia tapahtumia liittyen rakastettuunsa Mimiin.

Kahdessa aikatasossa etenevässä elokuvassa nähdään myös nuori Mariia, jota näyttelee nouseva kyky Rebekka Baer (Karkurit, Häräntappoase). Laura Birn kertoo, että tällainen rakenne vaikutti myös hänen omaan työskentelyynsä.

– Minussa ja Rebekassa on varmaan ulkoisestikin paljon samaa. Maskeeraajan ja kampaajan kanssa mietimme myös, että miten sitä samankaltaisuutta voisi lisätä, Laura kertoo.

– Ennen omien kohtausteni tekemistä näin myös muutamia Rebekan jo kuvaamia nuoren Mariian kohtauksia. Sovimme kuitenkin, etten ala matkimaan Rebekan näyttelemän Mariian eleitä, liikkeitä tai muuta vastaavaa. Eihän ihmiset muutenkaan käyttäydy aikuisena samalla tavalla kuin nuorena.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Poikkeuksetta jokainen Valoa valoa valoa -näyttelijä ylistää Inari Niemen rauhallista ja luottamusta herättänyttä ohjaustapaa elokuvan kuvauksissa.

Valoa valoa valoa -tarinassa mennään tosi hauraille alueille ja ihmismielen pimeisiin puoliin. Silloin on näyttelijänä todella tärkeää tuntea, että ohjaaja ja koko kuvausryhmä on sataprosenttisesti minun puolellani. Jos tulee yhtään toisenlainen olo, niin suojamekanismit iskevät päälle, Laura kertoo.

– Emme esimerkiksi juurikaan harjoitelleet kohtauksia, vaan keskustelimme roolihahmoistamme ja ylipäänsä koko elokuvan tarinasta. Ohjaaminen on myös johtamista, ja Inari uskaltaa johtajana olla täysin auki ja rehellinen ryhmän edessä, Laura kehuu.

Valoa valoa valoa -elokuvassa Laura Birnin hahmon äitiä näyttelee Pirjo Lonka.

Laura on tehnyt töitä kansainvälisiä tuotantoja myöten ja nähnyt erilaisia ohjaamistapoja.

– Jotkut ohjaajat haluavat esimerkiksi juuri harjoitella tosi paljon ja pitkään, toiset eivät ollenkaan. Molemmat tavat ovat minusta kiinnostavia, ja olen muutenkin valmis heittäytymään mihin tahansa työskentelytapoihin, Laura sanoo.

– Toisistaan poikkeavat metodit ovat siksikin ihania, että ne tuovat myös minusta uusia puolia esiin. Kun joku haluaa kulkea jotain uutta reittiä pitkin, niin se herättää itsenikin huomaamaan, että ”ok, näinkin voi tehdä”. Rakastan sitä tunnetta!

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Laura Birn pokkasi roolin kansainvälisestä jättielokuvasta

Lauran edellä mainituista kansainvälisistä töistä merkittävin lienee Apple TV+:n suursarja, kymmeniä miljoonia maksanut tieteissaaga Foundation. Laura on näytellyt tämän Isaac Asimovin Säätiö-kirjoihin perustuvan suursarjan molemmilla tähän mennessä valmistuneilla kausilla.

– Omana unelmanani on tehdä tulevaisuudessa molempia yhtä paljon, sekä ulkomaisia tuotantoja että suomalaisia juttuja. Minusta on esimerkiksi tosi tärkeää tehdä rooleja omalla äidinkielellä ja siinä kulttuurissa, mihin on kasvanut. Siinä pääsee välittämään tietynlaista sisäänkirjoitettua tietoa, mitä pidän arvokkaana, Laura sanoo.

– Kaikenlaisista isoista jutuistakin voi haaveilla ja niitä aktiivisesti tavoitella, mutta tässä ammatissa on tosi vaikea nähdä tulevaisuuteen. Joitain roolitöitä saa, toisia taas ei, niin se vain menee, Laura havainnollistaa.

1980-luvulle sijoittuva Munkkivuori-sarja sai Laura Birnin kaihoilemaan tylsien hetkien perään: ”Nykyään ratkaisu on, että voiko pelata”

Kansainvälisen agentuurin listoilla oleva Laura on kuitenkin koko ajan valmis matkustamaan Suomen rajojen ulkopuolelle töiden mukana.

– Jos kutsu tulee vaikka johonkin koekuvaukseen, niin kyllä sitä tulee lähdettyä. Rakastan sitä seikkailua ulkomailla. Mutta mitään suurta suunnitelmaa minulla ei ole, eikä oikein voikaan olla., Laura kertoo.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Ja jos minä suunnitellut uraani joskus nuorena, niin se olisi varmaan tosi erinäköinen kuin mihin se on nyt johtanut. Ei voi päättää, että otan tuon, tuon ja tuon roolin, kiitos. Pitää vain mennä flown mukana.

Valoa valoa valoa saa ensi-iltansa elokuvateattereissa perjantaina 13. lokakuuta.

Seuraa meitä somessa