fbq

Erika Vikman avoimena mielenterveysongelmistaan – tästä ne saivat alkunsa

Erika Vikman kertoo Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa masennustaustastaan ja paniikkikohtauksistaan.

Maria Veitola yökyläilee ohjelmassaan Erika Vikmanin luona 8.2. MTV:lla televisioitavassa kauden avausjaksossa.

Erika kertoo Marialle masennuksestaan. Oireet alkoivat ensimmäistä kertaa lukiossa, kun Erika otti kaikesta paineita ja murehti tulevaisuudennäkymiään.

25-vuotiaana Erika alkoi saada paniikkikohtauksia. Hän selittää niitä stressaavilla kotioloilla ja liiallisella työmäärällä. Tuolloin Erika oivalsi, että hänen täytyy muuttaa arkeaan selviytyäkseen.

- Alkoi hahmottaa, mitä tarvii elämältä ja se vaatii isoja muutoksia ihmissuhdepuolella. Pakko tehdä muutosta, vaikka ei millään haluisi, Erika taustoitti.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Erika kertoo, että 25-vuotiaana hänen elämäänsä liittyi paljon juhlimista. Hän kertoo olleensa ihan loppu ja väsynyt kaikkeen. Erika kertoo eräästä paniikkohtauksestaan näin:

- Ajoin autolla. Yhtäkkiä alkoi pyörryttää. Tuntui, että veret tippuvat alas mun päästä. Ajoin huoltoaseman pihaan, Erika muistelee.

Hän säikähti kovasti ja pohti, oliko hänellä aivoinfarkti. Erika meni lääkäriin ja siellä todettiin, että kyseessä oli paniikkikohtaus.

Erika Vikman ahdistuu ruokakaupoissa: ”Tosi otollisia paniikille”

Erika on sittemmin saanut paniikkokohtauksia myös esiintymislavalla, joka on ollut hänelle aiemmin turvapaikka. Erikan oli pidettävä taukoa esiintymisestä, kun paineet ja krooninen väsymys kävivät liian raskaiksi kantaa.

Nykyään paniikkikohtaukset ovat vähentyneet ja Erika osaa suhtautua niihin rauhallisemmin.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

- Tiedostan, kun on alkamassa. Kerron itselleni päässäni, että tämä on vaan paniikkia, et kuole, ei hätää, tämä menee ohi, Erika kertoo selviytymiskeinoistaan.

Erika otaksuu, että yksi syy vaivojen helpottamiseen on ollut se, että hän jätti alkoholin.

Erika taustoittaa käyttäneensä alkoholia "buustaajana" siihen, että jaksaisi tavata ihmisiä ja mennä tapahtumiin. Alkoholi kuului hänellä vahvasti sosiaaliseen elämään aiemmin.

Korkki on pysynyt kiinni.

- Nyt oon ollut aika lailla yli vuoden. En ole tarvinnut sitä. Musta tuntuu, että on paljon tasaisempaa, paniikit minimissä. Tosi hyvää aivoille, että on puhdistanut itsensä, Erika toteaa viime vuonna kuvatussa ohjelmassa.

Erika kuitenkin linjaa, ettei hän ole aivan ehdoton raittiusasiassa, mutta tällä hetkellä hänellä on hyvä olla ilman alkoholia.

Yökylässä Maria Veitola MTV3:lla ja MTV Katsomossa torstaisin.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Seuraa meitä somessa