fbq
Heikki Paasonen ja Pirjo Heikkilä.

Elokuva-arvostelu: Uusi Kummeli-elokuva on älytöntä huonon huumorin juhlaa

Huonon huumorin vannoutuneena ystävänä olen katsonut kaikki Kummeli-tuotteet vuosien varrella ja nauttinut etenkin ryhmän tv-sarjoista. Mutta kun Kummelien uusin sarja Kontio ja Parmas alkoi televisiossa vuonna 2018, olin aluksi aika hämilläni ja pettynytkin.

Tuntui että sarja oli hutaisten tehty. Eniten tökki, että se oli samalla olevinaan sekä vakavasti otettava poliisisarja että kaipaamani Kummeli-hupailu. Asiaa alleviivasi se, että sarjan toista nimihenkilöä oli otettu esittämään vakavasävyisissä leffoissa ja teatterissa uransa aloittanut näyttelijä Elsa Saisio.

Joko turruin tai sitten viimeistään sarjan kakkoskaudella otettiin korjauskurssi. Absurdi Kummeli-tyylinen hölmöily sai yhä enemmän jalansijaa, ja hulvattomat sivuhahmot, kuten Ilkka Heiskasen esittämä sivistynyt itsensäpaljastaja Sumelius, nousivat yhä isommin framille.

Kolmas kausi olikin jo ihan täyttä Kummelia, ja oli ilahduttavaa nähdä Elsankin roolihahmo irrottelemassa hulvattomassa porukassa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Elsa Saisio myöntää ahdistuneensa Kummeli-kuvauksissa: "Tunsin oloni tosi pöljäksi"

Vihdoin ensi-iltaan tuleva Kummeli esittää: Kontio & Parmas -elokuva on hyvä piste iin päälle. Se on alusta loppuun huonon (eli parhaimman) huumorin juhlaa ja juuri riittävästi pikkuisen isompi kuin tv-sarjan jaksot.

Tarinassakin, kummelikielellä sanottuna, panokset kovenevat. Ekoterroristit uhkaavat nimittäin räjäyttää Valkeakoskella ihka oikean atomipommin, ja Auni Parmas hakee eläkkeellä olevan ex-parinsa Kontion takaisin töihin.

Valtaosa tv-sarjan hahmoista on mukana, minkä lisäksi etenkin pahisten puolella nähdään elokuvaan räätälöityjä erikoishahmoja. Jukka Puotila on terroristeja johtava Mr. Green. Jussi Lampi, Pirjo Heikkilä, Heikki Paasonen, Mikko Töyssy, standup-koomikko Matti Patronen sekä sarjassakin vierailleet Justimus-tyypit esittävät Greenin sekalaisia – ja sekoilevia – kätyreitä.

Kummeli esittää: Kontio ja Parmas -elokuva
Jukka Puotila (oikealla) on filmin pääpahis. Jussi Lampi esittää hänen palvelijaansa.

Meininki on kaikin puolin älytöntä – ja yhtä älytöntä olisi alkaa arvostella elokuvaa perinteisen elokuvakritiikin mittareilla. Riittänee siis toteamus, että Kontion ja Parmaksen fanit saavat rautaisannoksen sitä mitä ansaitsevat, mukaan lukien juuri niin typerän lopetuksen kuin mitä elokuviin nykyään tehdään jatkumon mahdollistamiseksi.

Komedia. O: Aleksi Mäkelä. N: Heikki Silvennoinen, Elsa Saisio, Timo Kahilainen. (Suomi 2022). 80 min. Elokuvateattereissa 4.11. alkaen.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Areenasta löytyy piilotettu helmi Kummeli-faneille

Seuraa meitä somessa