Power of the Dog - Netflix

The Power of the Dog -elokuva risteyttää goottilänkkärin ja psykodraaman

The Power of the Dogille povataan menestystä Oscar-kisoissa. Ohjaaja Jane Campionille Netflix-elokuva oli ensimmäinen western sekä ensimmäinen elokuva, jonka päähenkilöt ovat miehiä.

Uusiseelantilainen ohjaaja Jane Campion, 67, nousi elokuvamaailman tähdeksi neljännellä pitkällä elokuvallaan Piano (1993). Aikakansa arvostetuimpien joukkoon nousseen arthouse-hitin myötä Campionista tuli ensimmäinen nainen, joka on voittanut Cannesin Kultaisen palmun. Hän voitti Pianosta myös parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen Oscarin ja sai ehdokkuuden ohjauksesta – vasta toisena naisena Oscareiden historiassa.

Pianon jälkeen Campion on tehnyt muitakin historiallisia draamoja (Naisen muotokuva, Yön kirkas tähti) sekä sukeltanut psykodraaman syvään päätyyn eroottisella trillerillä Kuka pelkää pimeää (2003) ja rikosdraamasarjalla Top of the Lake (2013–2017). Kahteen kauteen venynyt sarja oli myös pääsyy, miksi Campion ei tehnyt uutta pitkää elokuvaa yli kymmeneen vuoteen.

The Power of the Dog täytti Benedict Cumberbatchin 30-vuotisen haaveen näytellä Jane Campion -elokuvassa.

Netflix antoi vapauden

The Power of the Dogin varmistuttua Campionin seuraavaksi työksi sille ryhdyttiin etsimään sopivaa kumppania. Kiinnostuneista vain Netflix oli valmis kattamaan koko 30 miljoonan dollarin budjetin ilman ehtoja.

– Tarina oli monille liian uskalias. Toiset halusivat etukäteen takuun, että pääosissa nähdään isoja tähtiä. Tajusin vapauden löytyvän suoratoistopuolelta, jossa saa tehdä aivan mitä haluaa, eikä kukaan puutu työhön. Perinteiset studiot ovat huomattavasti konservatiivisempia. En voisi koskaan kuvitella tekeväni esimerkiksi Marvel-elokuvaa, Campion kertoo The Hollywood Reporterille.

Veli koirain kynsissä

The Power of the Dog perustuu Thomas Savagen romaaniin kahdesta rikkaasta ja naimattomasta karjankasvattajaveljeksestä 1920-luvun Montanassa. Phil on ylväs, ylpeä ja julma mies, joka on aina katsonut pikkuveljeään Georgea alaspäin. Kun lempeä ja tunnollinen George menee salaa naimisiin Rosen kanssa, Phil ajautuu sadistisen raivon ja mustasukkaisuuden valtaan. Hän haluaa tehdä kaikkensa tuhotakseen Rosen ja käyttää pelinappulana tämän naismaista poikaa Peteriä.

Philinä nähtävä Benedict Cumberbatch on jo saanut hurjaa hehkutusta roolityöstään. Samalla brittitähdestä on kasvanut yksi ensi vuoden Oscar-kisojen ennakkosuosikeista.

Georgen ja Rosen rooleissa nähdään tosielämän pariskunta Jesse Plemons ja Kirsten Dunst, jotka esittivät avioparia myös Fargon kolmoskaudella. Näyttelijäkaartin viimeistelee Peteriä tulkitseva aussitähti Kodi Smit-McPhee (Tie, Let Me In).

Rosen roolissa nähdään Kirsten Dunst.

Trumpin haamu

The Power of the Dog toi Campionille parhaan ohjaajan palkinnon Venetsian elokuvajuhlilla. Elokuvaa pidetään Campionin suurena comebackina, ja se on hätkähdyttävä irtiotto ohjaajalta, jonka aiemmat elokuvat ovat keskittyneet pääosin naisten ympärille. Moni pitää gotiikkaa tihkuvaa psykolänkkäriä jopa yhtenä konkarin parhaista elokuvista.

– Cowboyt mielletään usein yksinkertaisen elämän vertauskuviksi. Philillä on kuitenkin valtaa ja vaurautta, mikä tekee hänestä vielä häijymmän. Uskon, että muistot Yhdysvaltain edellisestä presidentistä auttavat tuntemaan toksisen maskuliinisuuden, joka uhkuu hahmosta.

Cumberbatch kertoo uppoutuneensa Philin brutaaliin sieluun pysymällä roolissa läpi kuvausten. Lopulta juuri mahdollisuus työskennellä Campionin kanssa oli pääsyy, miksi hän halusi tehdä elokuvan.

– Olen siinä vaiheessa urallani, että valitsen työni ennen kaikkea niiden tekijöiden vuoksi. Muistan, kun näin Pianon opiskeluaikoinani Lontoossa. Jo silloin haaveilin, että voisin joskus työskennellä Campionin kanssa, näyttelijä kertoo IndieWirelle.

Netflix julkaisee elokuvan keskiviikkona 1. joulukuuta, kun Venetsian elokuvajuhlia seurannut pariviikkoinen elokuvateatterikierros on ohi.

The Power of Dog Netflix KE.


Teksti: Tuomas Riskala I Kuvat: Netflix01.12.2021 07:00
Suosituimmat
Elisa Viihde Viaplay
Ivalo-sarja jatkuu: Mukana myös The Walking Dead -tähti
Ivalon toinen kausi julkaistaan 19.12. alkaen Elisa Viihde Viaplayssa.Toisen...
Yle Areena
Mieheni vaimo on draamasarja petetyistä vaimoista: "Tällaista tarinaa ei ole tehty"
Draamasarja Mieheni vaimo julkaistaan Areenassa...
Elisa Viihde Viaplay
Mielipide: Ivalon kausi lässähti kuin lehmän häntä – viimeinen jakso aiheuttaa myötähäpeää
Sisältää käänteitä Ivalon 2. kauden...
discovery+
Piritta Hagman menetti avioerossa yhden tärkeän asian – avautuu asiasta Iholla-sarjassa
Piritta Hagman avaa tuntojaan kameroille...
C More
Hautalehto herää henkiin Kylmä syli -sarjassa – Mikko Leppilampi sai kauan kaipaamansa pääroolin
Christian Rönnbackan luoma...
Yle Areena
15-vuotias Tindra ja äiti ovat raskaana yhtä aikaa – uutuussarjassa seurataan neljän suomenruotsalaisen matkaa äideiksi
Raskaana-videosarjablogissa...
discovery+
Iholla: Alisa-sisko hakee miestä Sara Siepille: "Sellanen kolmikymppinen, sinkku, iso vene"
Iholla-sarjassa tiistaina 18.1....
Nelonen
Poliisit-sarja starttaa jälleen – heidät nähdään mukana uudella kaudella
Poliisit-sarjan 14. kausi starttaa maanantaina 3.1....
discovery+
90 päivää morsiamena: Mutkikkaasta rakkauselämästään tunnettu Big Ed löysi viimein onnen – kihlautui 27 vuotta nuoremman naisen kanssa
Big...
discovery+
Iholla: Piritta Hagman keksi pimppiperjantain – haluaa keskustella kuukautisista
Iholla-sarjassa seurattu fysioterapeutti Piritta...