Tänään ensi-illassa: Angelina Jolien tähdittämä toimintatrilleri

Those Who Wish Me Dead ***

Suomessa tällä hetkellä auki oleviin teattereihin saapuva Those Who Wish Me Dead on neolänkkäri, jossa Angelina Jolie esittää henkilökohtaista traumaa potevaa savuhyppääjää. Valtavien metsäpalojen sammutustöihin asemapaikassaan Montanassa osallistunut Hannah arvioi tuulen suunnan väärin, jonka seurauksena kolme nuorta siviiliä menetti henkensä. Tragedian jälkeisen psykoarviointinsa reputtanut Hannah lusii parhaillaan uudessa asemapaikassaan palotähystystornissa, kun paikalle harhailee yltäpäältä verinen 12-vuotias poika. Tästä kohtaamisesta käynnistyy eloonjäämiskamppailu, jonka vastapuolella on kaksi liipasinherkkää ammattitappajaa.

Leffan konsepti kuulostaa lupaavalta, mutta valitettavasti kyseessä on harmillisen rutiinimainen trilleri. Ilmeisesti tämä aistittiin jo etukäteen Yhdysvalloissa, jossa elokuva onnistui tahkomaan lipputuloja vain säälittävät 2,8 miljoonaa dollaria vaikka se sai ensi-iltansa liki 3200 valkokankaalla. Angelina Jolien bisnesarvolle floppi ei lupaa hyvää.

Keskinkertaisuus yllättää etenkin siksi, että leffan on ohjannut ja sovittanut käsikirjoitukseksi Taylor Sheridan. Muun muassa Sicario-toimintatrillereiden ja rikosdraaman Hell or High Water Oscar-nomineerattu käsikirjoittaja sekä Yellowstone-sarjan luoja on kiistatta yksi Amerikan tämän hetken kiinnostavimpia elokuva- ja sarjatekijöitä. Syy persoonattomaan lopputulokseen voi olla siinä, että Sheridan tuli mukaan projektiin aivan viime metreillä alkuperäisen ohjaajan ottaessa lopputilin. Alun perin vain käsikirjoittajaksi palkattu Sheridan sai myös ohjaajanpestin onnistuttuaan houkuttelemaan Jolien pääosaan.

Kuten yleensä vastaavat genre-elokuvat, Those Who Wish Me Dead on parhaimmillaan vaikuttavissa toimintajaksoissa. Myös massiiviset palojaksot on lavastettu tyylikkäästi. Brittinäyttelijät Nicholas Hoult (Mad Max: Fury Road, Tolkien) ja Aidan Gillen (Game of Thrones, Peaky Blinders) muodostavat myös erinomaisen pääpahiskaksikon esittämällä todella kylmäverisiä ihmismetsästäjiä.

Toimintajännitys. O: Taylor Sheridan. N: Angelina Jolie, Nicholas Hoult, Aidan Gillen, Finn Little, Jon Bernthal. (Kanada/USA 2021). 100 min.


Teksti: Tuomas Riskala I Kuva: Warner21.05.2021 01:20
Katso myös
Tukholmalaistrillerissä vauva katoaa jouluaattona
Kansainvälisen HBO-roolin saanut Pelle Heikkilä: Yritän työstää egoani
Nämä Oscar-ehdokaselokuvat jo nähtävissä suoratoistopalveluissa
Birdgirl pelastaa rötösfirman ja maailman
Bulimiaa sairastanut Demi Lovato tekee komedian syömishäiriöstä