Pertsan ja Kilun ohjannut Taavi Vartia: "En koe tekeväni elokuvaa vain lapsille"

Taavi Vartian ohjaaman koko perheen elokuvan ensi-ilta lykkääntyi koronan takia neljästi.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Taavi Vartialla on kokemusta Pertsasta ja Kilusta. Hän kertoo paitsi fanittaneensa Väinö Riikkilän lastenkirjoja myös ohjanneensa Ylelle 12 osaisen Pertsa ja Kilu – uudet seikkailut -televisiosarjan 2000-luvun alussa.

Tv-sarjan teko oli merkittävä etappi Vartian ja monen muunkin tuotantoon osallistuneen uralla. Sen yhteydessä Vartia myös oivalsi tulevansa hyvin toimeen tilanteissa, joissa mukana on sekä ammattinäyttelijöitä että kokemattomia lapsinäyttelijöitä.

Nyt ensi-iltaan tuleva Pertsa ja Kilu on koko perheen elokuva. Muun muassa Rölli-elokuvia ohjanneen Vartian mukaan haastavinta koko perheen elokuvissa on pohtia, minkä ikäisille elokuva oikeasti on suunnattu. Jos halutaan teiniyleisöä, on elokuvassa oltava kovuutta ihan eri tavalla kuin pienille lapsille tarkoitetussa elokuvassa.

– En koe tekeväni elokuvaa vain lapsille. Kyllä se on myös aikuisille. Pertsa ja Kiluhan on suurille ikäluokille suorastaan brändi, Vartia toteaa.

Taavi Vartia ohjasi Pertsasta ja Kilusta  tv-sarjan jo vuosituhannen vaihteessa. Sarja oli tärkeä etappi monipuolisen ohjaajan uralla.

Näyttelijöillä kapea ikähaarukka

Pertsan ja Kilun koekuvaukset järjestettiin vuonna 2018. Tuolloin tiedettiin, että elokuva tultaisiin kuvaamaan vasta parin vuoden kuluttua, joten lapsinäyttelijöille piti jättää kasvuvaraa.

Usein lapsirooleihin haetaan noin vuoden tai kaksi vanhempaa esiintyjää kuin mikä hahmon ikä on. Näin siksi, että iän myötä lapsille karttuu enemmän ilmaisukykyä ja muutakin elämänkokemusta.

Pertsan ja Kilun tarkkaa ikää ei ole määritelty, mutta he ovat noin 11–12-vuotiaita. Jos näyttelijä olisi kuvaushetkellä paljon nuorempi, hän olisi liian lapsi. Vanhempi puolestaan olisi jo murrosikäinen, mikä muuttaisi koko elokuvan.

– Jos haluaa tehdä teinipojasta sankarin, häntä ei voi laittaa juoksemaan karkuun rosvoa, vaan hänen pitää pistää hanttiin. Sukupuolten välinen ihastuskin on ihan erilaista, jos ollaan teini-iässä, Vartia täsmentää.

Koekuvauksissa arviodiaan esiintyjien lahjakkuutta ja ilmaisuvoimaa. Tärkeää on myös selvittää hakijoiden todellinen tahtotila, ettei kyse ole hetken mielijohteesta tai esimerkiksi vanhempien halusta.

– Kyllähän ihminen, niin lapsi kuin aikuinen, saattaa spontaanisti heittäytyä johonkin sillä ajatuksella, että tämä on kivaa, mutta sitten jos se jatkuu 30 päivää, kaikki muuttuu arjeksi.

Ajat ovat muuttuneet

Riikkilän kirjojen aikaan yhteiskunta oli hyvin toisenlainen kuin nykyään. Vartian mukaan monet kirjojen tapahtumista ovat sellaisia, että tänä päivänä ne saisivat lastensuojeluviranomaiset liikkeelle hyvin nopeasti. 

Alkuperäisteoksia leimasi poliittisuus, joka ilmeni etenkin poikien luokkaeroissa. Pertsa on lähtöisin työläisperheestä, kun taas Kilu on häntä keskiluokkaisempi. Vartia on korostanut kaverusten välistä luokkaeroa, mutta jättänyt poliittiset painotukset pois.

Ennen kaikkea Pertsa ja Kilu ovat ystävyksiä, ja se on elokuvankin kantava teema. Vartia on säilyttänyt Riikkilän teoksista paitsi perustarinan myös ”kaveria ei jätetä” -mentaliteetin sekä ajattomia piirteitä, kuten merellisyyden ja siihen liittyvät ilmiöt.

Lisäyksenä on tullut muutamia vahvoja tyttö- ja naishahmoja, joita ei alkuperäistarinoissa ollut.

Pertsa ja Kilu, elokuvateattereissa keskiviikkona 14.7.2021.


Teksti Matti Tuomela I Kuvat Viivi Mahlakaarto / Nelonen Media, Elsa Wellamo13.07.2021 03:20
Suosituimmat
Päivän suomalaiset: To 5.8.
Esittelyssä tänään nyrkkeilijä Mira Potkonen.13. kisapäivä: torstai 5.8.*Klo 1.30–10.00 Matilda...
MTV3
Varo Emmerdalen juonipaljastuksia: Andrea jatkaa piiloleikkiään
Andrean piileskely johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin tulevalla...
Yle TV 1
Kimmo Porttilan selostusurakka: Vessatauot pitää harkita tarkkaan
Olympialaisissa venymistä vaaditaan kilpailijoiden lisäksi...
Yle TV 2
Ylen Japanin-tuntija Heikki Valkama on myös dekkarikirjailija
Olympiakisojen tunnelmista Ylellä raportoivan Heikki Valkaman...
Päivän suomalaiset: Ke 4.8.
Esittelyssä tänään rullalautailija Lizzie Armanto.12. kisapäivä: keskiviikko 4.8.*Klo 1.30–10.00...
MTV3
Salatut elämät jää kesätauolle
Salatuista elämistä ei ole tänä kesänä odotettavissa uutta spin offia, joten fanien on tyytyminen...
Ensi-ilta-arvostelu: Salapoliisit turvautuvat rukoukseen
JP ja murtovaras **Olli ja Ruttu ovat parhaat kaverukset, jotka janoavat...
Päivän suomalaiset: Ma 2.8.
Esittelyssä tänään estejuoksija Topi Raitanen.10. kisapäivä: maanantai 2.8.*Klo 3.35 Sara Kuivisto,...
Yle Teema & Fem
Ylellä tuhti Elena Ferrante-paketti: Ystävyys kantaa läpi vaikeiden aikojen
Elena Ferranten menestysromaaniin perustava draamasarja...
Päivän suomalaiset: Ti 3.8.
Esittelyssä tänään painija Arvi Savolainen.11. kisapäivä: tiistai 3.8.*Klo 5.00 Arvi Savolainen,...