Katso viikonloppuna tv:stä ainakin nämä huippuleffat!

Lineaarinen televisio tarjoaa viikonloppuna kasapäin katsottavaa elokuvan ystäville. Katso esittelee tuttuun tapaan puoli tusinaa helmeä, joita ei ainakaan kannattaa jättää väliin.

PE 14.1. Sub klo 21

Mad Max 2 – Asfalttisoturi (1981) *****

O: George Miller

Ydinsodan jälkeisessä Australiassa ihmiskunta taistelee viimeisistä tilkoista bensiiniä, jolla pääsee hieman kauemmas ympärillä levittäytyvää kurjuutta. Myös Max (Mel Gibson) haluaa polttoainetta ja törmää sitä etsiessään barbaarijengin ahdistelemaan yhteisöön, jolla on mittavat bensavarat. George Millerin mestariteos on yksi elokuvahistorian kuuluisimmista kulttiklassikoista, joka loi uusiksi jälkiapokalyptisen toimintaelokuvan ja synnytti loputtoman määrän jäljittelijöitä. Asfalttisoturi on lajityypin taiteellinen ja tekninen kulminaatio, jonka toimintajaksot ovat yhä tyrmäävän upeita. Kaikki mitä kuvassa näkyy, on tehty oikeasti – ilman tehosteita ja turvatyynyjä.

LA 15.1. Teema & Fem klo 21

Sukellusvene U-96 (1981) *****

O: Wolfgang Petersen

Ohjaaja Wolfgang Petersen lavastaa äärimmäisen psykologisen painekattilan toisen maailmansodan aikaiseen natsisukellusveneeseen, joka on tuhonnut onnistuneesti useita brittialuksia Atlantin valtamerellä 1942. Pian aluksen sotaonni kääntyy kohti syvyyksiä, kun Saksan häviäminen liittoutuneille näyttää yhä todennäköisemmältä. Tarina seuraa U-96:en yhä klaustrofobisemmiksi muuttuvia partiomatkoja kiihdytyskaistalla helvettiin. Petersenin mestariteos on timanttinen oppitunti suljetun tilan jännityksestä, joka räjähtää eloon uraauurtavilla ja sukellusveneen puristavan ahtauden haastavilla kamera-ajoilla. Teema esittää klassikosta kolme ja puolituntisen ohjaajan version.

LA 15.1. Frii klo 23

American Honey (2016) *****

O: Andrea Arnold

Brittiläisen Andrea Arnoldin (Red Road, Fish Tank) briljantti tie-elokuva palkittiin Cannesissa juryn palkinnolla. Tarinan päähenkilö on aikuisuuden kynnyksellä keikkuva Star (mahtavan debyyttiroolin tekevä Sasha Lane), joka lyöttäytyy hetken mielijohteesta supermarketissa tapaamansa nuorisojoukon matkaan. Päivisin lehtiä kauppaava ja iltaisin ankarasti juhliva porukka tarjoaa Starille tien ulos rikkinäisen kodin ja köyhyyden noidankehästä. Energistä kuvavirtaansa tukevalla soundtrackillä valjastettu teos tavoittaa täydellisesti nuoruuden kiihkon ja sitä ruokkivan halun nähdä, kokea ja tuntea mitä avoimella tiellä on tarjottavanaan. American Honeya onkin osuvasti kutsuttu nykypolven Easy Rideriksi.

SU 16.1. Hero klo 9.20

While We’re Young (2014) ****

O: Noah Baumbach

Lahjakkaan ohjaaja-käsikirjoittaja Noah Baumbachin (Frances Ha, Marriage Story) elokuvassa keski-ikäisen avioparin tuttu ja turvallinen arki keikahtaa ylösalaisin uuden ystäväpariskunnan kautta. Newyorkilaiset Josh (Ben Stiller) ja Cornelia (Naomi Watts) ovat yli nelikymppisiä ja lapsettomia dokumenttielokuvantekijöitä, joiden elämästä puuttuu jotain. Sitten he tapaavat Jamien (Adam Driver) ja Darbyn (Amanda Seyfried), alle kolmikymppisen ja ajan hermolla rennosti elävän hipsteripariskunnan, joka avaa heille oven menetettyyn nuoruuteen. Baumbach tulkitsee tarkkanäköisesti keski-iän kriisiin liittyviä tunteita ja ajatuksia, joiden pohjalta syntyy herkullista tilannekomediaa sekä viiltävän fiksua sosiaalista satiiria. Hahmot eivät ole vain karikatyyrejä, vaan aidosti samastuttavia tyyppejä.

SU 16.1. Teema & Fem klo 12

Nousukausi (2003) ****

O: Johanna Vuoksenmaa

Tiina Lymin ja Petteri Summasen esittämä juppipari lähtee neljän viikon kokemuslomalle Jakomäkeen. Sääntöihin kuuluu, että pariskunnan avaimet, luottokortit ja henkilötodistukset ovat lomajärjestäjän hallussa sinetöidyssä kirjekuoressa. Lähiömatkasta muodostuu trippi helvettiin, kun kantakaupungin kermaperseet pääsevät tutustumaan rujonaitoon koillishelsinkiläiseen kerrostalokulttuuriin. Nousukausi on heittämällä ohjaaja Johanna Vuoksemaan paras elokuva, herkullinen musta komedia, joka pottuilee tasapuolisesti niin rikkaille kuin rahattomille. Mika Ripatin käsikirjoitus tihkuu satiirioivalluksia, jotka ovat yhtä relevantteja nyt kuin 20 vuotta sitten.

SU 16.1. Hero klo 18.55

Inside Llewyn Davis (2013) *****

O: Joel Coen & Ethan Coen

Coen-veljesten katkeransuloinen ja pohjattoman koskettava 1960-luvun antisankaritarina sisältää Oscar Isaacin huikean läpimurtoroolin. Isaac on täydellinen enkeliäänisenä Llewyninä, kovaonnisena ja muiden nurkissa punkkaavana laulaja-lauluntekijänä, jonka ura on hyytynyt alkumetreille lahjakkuudesta huolimatta. Llewyn on menettänyt esiintyjäparinsa ja yrittää päästä pinnalle sooloartistina. Yhteen viikkoon sijoittuvat tapahtumat seuraavat miestä muun muassa nuhjuisella keikkaklubilla, riitelemässä raskaana olevan ex-tyttöystävän kanssa sekä matkalla Chicagoon esiintymään levygurulle. Kyseinen automatka on elokuvan maaginen ydin, joka tihkuu viitteitä useisiin Coen-klassikoihin. Sen kuvissa ja tunnelmassa välähtelevät neo noir –mestariteoksen Blood Simple (1984) fatalistiset katuvalot sekä Fargon (1996) pohjaton ja mustalla huumorilla höystetty tieyksinäisyys.

Coenit leikkaavat Cannesin Grand Prix’n voittaneessa elokuvassa syvälle 1960-luvun folk-musiikkiskenen idealismilla ja hempeilyllä verhoiltuun keskukseen, jonka takaa löytyy riutuvien artistien kova ja raadollinen maailma. Ei vain häikäisevä henkilödraama, Inside Llewyn Davis on lähes yliluonnollisen tarkkanäköinen lavastus usein nostalgisoidusta aikakaudesta ja sen marginaaliin jämähtäneistä ihmiskohtaloista.


Teksti: Tuomas Riskala I Kuvat: Tv-kanavat14.01.2022 02:00
Suosituimmat
Elisa Viihde Viaplay
Ivalo-sarja jatkuu: Mukana myös The Walking Dead -tähti
Ivalon toinen kausi julkaistaan 19.12. alkaen Elisa Viihde Viaplayssa.Toisen...
Elisa Viihde Viaplay
Mielipide: Ivalon kausi lässähti kuin lehmän häntä – viimeinen jakso aiheuttaa myötähäpeää
Sisältää käänteitä Ivalon 2. kauden...
discovery+
Piritta Hagman menetti avioerossa yhden tärkeän asian – avautuu asiasta Iholla-sarjassa
Piritta Hagman avaa tuntojaan kameroille...
Yle Areena
15-vuotias Tindra ja äiti ovat raskaana yhtä aikaa – uutuussarjassa seurataan neljän suomenruotsalaisen matkaa äideiksi
Raskaana-videosarjablogissa...
Yle Areena
Mieheni vaimo on draamasarja petetyistä vaimoista: "Tällaista tarinaa ei ole tehty"
Draamasarja Mieheni vaimo julkaistaan Areenassa...
discovery+
Iholla: Alisa-sisko hakee miestä Sara Siepille: "Sellanen kolmikymppinen, sinkku, iso vene"
Iholla-sarjassa tiistaina 18.1....
C More
Hautalehto herää henkiin Kylmä syli -sarjassa – Mikko Leppilampi sai kauan kaipaamansa pääroolin
Christian Rönnbackan luoma...
discovery+
90 päivää morsiamena: Mutkikkaasta rakkauselämästään tunnettu Big Ed löysi viimein onnen – kihlautui 27 vuotta nuoremman naisen kanssa
Big...
Nelonen
Poliisit-sarja starttaa jälleen – heidät nähdään mukana uudella kaudella
Poliisit-sarjan 14. kausi starttaa maanantaina 3.1....
discovery+
Iholla: Piritta Hagman keksi pimppiperjantain – haluaa keskustella kuukautisista
Iholla-sarjassa seurattu fysioterapeutti Piritta...