Ensi-ilta: Peruna

Joonas Nordman näyttelee historiallista startup-yrittäjää

Absurdi historiallinen komediaelokuva saa vihdoin ensi-iltansa.

Joonas Nordmanin esittämä Untamo elää 1600-luvun Suomessa, Hevonperän kylällä. Kansalaisten suosituin juures on nauris, mutta sattumalta Untamo törmää uuteen kasvikseen, perunaan.

Visionäärinen Untamo päättää viedä perunan jokaiseen härmäläiseen ruokapöytään, vastustuksesta huolimatta. 

Improvisaatio sai tilaa

Tästä lähtökohdasta alkaa Joona Tenan komediaelokuva Peruna, joka viimeinkin saa ensi-iltansa teattereissa. 

– Untamo on eräänlainen yritteliäs arkkityyppi, joita ihmisissä on ollut aina. Suuret keksijät ja innovaattorit ovat kohdanneet vuosisadasta toiseen vastarintaa. Ajatellaanpa vaikka jotain Rovion tyyppejä. Epäilemättä on naureskeltu, että ”mitä, pelien keksimistä? Aikuiset miehet!”, Nordman pohtii.

Nordman on itse myös käsikirjoittanut muun muassa omaa Pelimies-sarjaansa ja ohjannut Putousta. Näyttelijänä hän tietää kuitenkin paikkansa ohjaajan alaisuudessa.

– Tykkään silti pallotella muiden näyttelijöiden kanssa kohtauksia ja miettiä, että entä jos tämä menisikin näin. Perunassakin saimme lisätä paljon omia juttuja väliin esimerkiksi Kari Hietalahden kanssa.

Kari Ketonen yllättyi

Elokuvan konnaa, Untamon suunnitelmia terrorisoivaa Hevonperän linnan kansleria Kalevia, esittää Kari Ketonen. Hän nostaa Perunan lähimmiksi verrokeiksi Monty Python -ryhmän historialliset parodiat. 

– Tarinan vieminen vuosisatojen taakse on hyvä alusta hullunkurisen huumorin luomiselle. Sen avulla voi Perunassakin kommentoida nyky-yhteiskunnan naurettavuuksia, mutta sopivasti etäännytettynä, Ketonen pohtii.

Perunan käsikirjoitus yllätti Ketosen.

– Olin sattumalta ollut kehittelemässä erään tuottajan aloitteesta käsikirjoitusta, joka olisi sijoittunut kuvitteelliseen menneisyyteen vähän Perunan tavoin. Ensimmäinen reaktioni olikin, että oma projektini lentää saman tien roskikseen, näyttelijä nauraa.

Yleisö kyllä löytyy

Peruna kuuluu koronapandemiasta pahoin kärsineisiin elokuviin. Ensi-illan piti olla jo lokakuussa 2020, mutta julkaisua on siirretty useita kertoja. 

Elokuvaa on kuitenkin päässyt katsomaan ennakkonäytöksiin elokuvateattereihin, joilla on ollut mahdollisuus järjestää näytöksiä. Katsojia on ollut tilanteeseen nähden hyvin, noin 13 000 ihmistä.

Nyt maanlaajuinen ensi-ilta viimein koittaa – tosin tilanne saattaa muuttua nopeasti senkin jälkeen, kun tämä artikkeli menee painoon.

– Tilanne nyt vain on tämä, eikä sille voi mitään. Luotan kuitenkin siihen, että Peruna löytää lopulta katsojansa, tapahtui se sitten teattereissa, suoratoistopalveluissa tai tv-esityksinä, aina optimistinen Nordman pohti jo vuosi sitten, kun ensimmäistä ensi-illan lykkäystä odoteltiin.

Peruna saa ensi-iltansa perjantaina 13. elokuuta.


Teksti: Toni Keränen I Kuvat: Yellow Film & TV13.08.2021 05:00
Katso myös
Kesä-Putouksen juontaja Joonas Nordman: Hyvässä sketsihahmossa on myös jotakin kipeää
Joonas Nordman: Huumoria pitää miettiä nykyään tarkkaan
Harri Gustafsberg ja Kari Ketonen isännöivät uutta armeijakilpailua
Muistatko vielä nämä hervottomat Putous-sketsihahmot?
Ensi-ilta-arvostelu: Rennyn ripulikomedia alittaa kaikki rimat