Ensi-ilta-arvostelu: Uusi Candyman päivittää ysärikauhun klassikon upeasti

Candyman ****

Brittiläinen Bernard Rose ohjasi ja käsikirjoitti liki 30 vuotta sitten 1990-luvun kenties parhaan kauhuelokuvan. Candyman (1992) on erittäin uskollinen sovitus Clive Barkerin vertahyytävästä novellista ja juuri siksi niin pelottava saavutus.

Mestariteokselle tuotettiin 1995 ja 1999 kaksi huonoa jatko-osaa, joista ei kannata puhua enempää. Samaa mieltä oli myös Jordan Peele (Get Out, Us), kun hän ryhtyi suunnittelemaan uutta Candymania.

Nyt valmistunut elokuva ei ole uusintaversio Rosen elokuvasta, vaan sen suora jatko-osa. Cabrini Greenin pahamaineinen betonikompleksi on jyrätty Chicagon köyhien mustien asuinalueella, mutta sen urbaani legenda yliluonnollisesta tappajasta on yhä elossa. Mikäli kutsut ”Candymania” viisi kertaa peilin edessä, ilmestyy tämä paikalle ja teurastaa sinut veriseen käsitynkäänsä upotetulla koukulla.

Tarina kiehtoo nuorta nousevaa taiteilijaa Anthony McCoyta (Yahya Abdul-Mateen II), jolla on inspiraatio hukassa. Candymanin legenda on samalla kertomus amerikkalaisesta rotuväkivallasta ja juuri siksi se puhuttelee Anthonya. Hän ryhtyy tutkimaan tarinaa, jonka avaamisella on kammottavia seurauksia.

Peelen tuottama ja käsikirjoittama ja selvästi superlahjakkaan Nia DaCostan ohjaama Candyman on viittä vaille edeltäjänsä veroinen suoritus: tyylikäs, tunnelmallinen ja aidosti pelottava kauhuelokuva. Se kaappaa kolkkoon syleilyynsä heti alkutekstijaksollaan, jossa Chicagon jylhää arkkitehtuuria kuvataan alhaalta ylöspäin. Kyseessä on suora viittaus Rosen klassikkoon, jonka alussa kaupunki nähdään ylhäältä alaspäin Philip Glassin hypnoottisen musiikin tahdissa.

Uusi Candyman myös laajentaa alkuperäisen elokuvan mytologiaa taitavalla ja odottamattomalla tavalla. Tai ei lopulta odottamattomalla, mikäli Jordan Peelen kauhuelokuvat ovat tuttuja. Osa niiden häiriinnyttävästä voimasta kumpuaa kyvystä katsoa nykyajan peilikuvaa ja kutsua sen demoneja. Vaikka sitten viisi kertaa.

Kauhu. O: Nia DaCosta. N: Yahya Abdul-Mateen II, Teyonah Parris, Nathan Stewart-Jarrett, Colman Domingo. (USA/Kanada 2021). 91 min.

Candyman elokuvateattereissa perjantaina 8.10.


Teksti: Tuomas Riskala I Kuva: MGM08.10.2021 10:00
Katso myös
Ensi-ilta-arvostelu: Kauhuhitti sai mestarillisen jatko-osan
Elokuva-arvostelu: Zombit valtaavat Las Vegasin
Arvostelussa uusi Bond-elokuva: No Time to Die on emotionaalinen vuoristorata
Huipputrilleri suoraan blu-raylle: Denzel Washington jahtaa sarjamurhaajaa
Ensi-ilta-arvostelu: Dyyni on täydellinen avaruusooppera
Sarja-arvio: Kastanjamies nostaa nordic noirin uudelle tasolle
Suursuosion saavuttanut brittisarja Vigil vie katsojan ydinsukellusveneen murhamysteeriin
Luke Evans palaa juurilleen tosipohjaisessa rikosdraamassa
Blu-ray-arvostelu: Opioidikriisi kylvää tuhoa tiukassa trillerissä
Ensi-ilta-arvostelu: The Green Knightissa vala vetää ritarin pimeyteen