The Misfits

Elokuva-arvostelu: Rennyn ryöstöleffa on piinallinen pannukakku

The Misfits *

Elokuvateattereihin viimein kesällä saatu pätevä Hongkong-toimintaleffa Bodies at Rest (2019) antoi toivoa, että Renny Harlinilla olisi homma yhä hanskassa. Nyt ohi teattereiden suoraan digitaaliseksi osto- ja vuokrafilmiksi dumpattu The Misfits kuitenkin todistaa, ettei suomalaiskonkarilta kannattaa sittenkään odottaa enää liikoja. Kertakaikkisen kamala ryöstökomedia on kuin jonkun tietokoneohjelman ohjaama ja geneerisen käsikirjoitusohjelman tulostama.

Supertähtien b-luokkaan lopullisesti vajonnut Pierce Brosnan esittää mestarivaras Richard Pacea, joka houkutellaan nykypäivän robinhoodien ryöstöporukkaan. Pacen tyttären johtaman jengin tähtäimessä on jazeristanilaisen vankilan holvissa säilytettävä kultavarasto, jonka päällä istuva Schultz (Tim Roth) kantaa henkilökohtaista kaunaa Pacelle.

The Misfits näyttää kuin Abu Dhabin pitkältä mainoselokuvalta. Tämä ei yllätä, sillä elokuva on kuvattu pääosin juuri Arabiemiraattien pääkaupungissa. The Misfits on myös valtaosin Arabiemiraattien omistaman Filmgate Productionsin rahoittama. Terroristeja tulviva ”Jazeristan” on puolestaan helposti luettavissa Qatariksi, joka on ollut jo pitkään Arabiemiraattien ja muiden arabimaiden inhokki. Harlin on toisin sanoen ottanut kantaa joko tahtomattaan tai täysin tietoisesti Lähi-idän rikkaiden öljymaiden väliseen kinasteluun ohjaamalla löyhästi verhoillun propagandatuotteen.

Sen voisi vielä antaa anteeksi, ellei itse elokuva olisi niin järjettömän huono. Rennyn leffassa mättää aivan kaikki. Muun muassa juoni on niin naurettavan kliseinen ja huumori vaivaannuttavaa, että niille irvistellessä melkein unohtaa, miten kökköjä kaikki näyttelijät ovat. Tämä pätee varsinkin tolkuttoman surkeaan Nick Cannoniin sekä Tim Rothiin, joka näyttää joka kohtauksessa kuin hammassärkyä potevalta. Liekö tuskainen olemus kameran edessä itseinhon ansiota.

Rikoskomedia. O: Renny Harlin. N: Pierce Brosnan, Tim Roth, Nick Cannon. (USA 2021). 94 min.

Saatavana digitaalisena osto- ja vuokraelokuvana.


Teksti: Tuomas Riskala I Kuva: Nordisk Film11.07.2021 03:00
Katso myös
Ensi-ilta-arvostelu: Rennyn honkkarirymistelyssä vietetään jouluaattoa ruumishuoneella
Renny ja Johanna Harlinin elämästä kuvataan tosi-tv-sarja
Renny Harlin avittaa kihlattunsa näyttelijän uraa: Johannalla on tie auki tähtiin