Elokuva-arvostelu: Judas and the Black Messiah muodostaa hyytävän sillan nykyaikaan

Judas and the Black Messiah ****

FBI:n ilmiantajaksi painostettu pikkurikollinen Bill O’Neal soluttautuu Chicagon Mustiin panttereihin vakoillakseen sen karismaattista puheenjohtajaa, parikymppistä Fed Hamptonia. Mitä syvemmälle O’Neal panttereiden sisäpiirissä etenee, sitä vaikeammaksi Hamptonin pettäminen muodostuu. 

Kahdella Oscarilla palkittu Judas and the Black Messiah perustuu 1960-luvun lopun tositapahtumiin, jotka muodostavat hyytävän sillan nyky-Yhdysvaltoihin ja sen poliisin tekemiin mustien kansalaisten murhiin. Toisaalta kyseessä on kiehtova kuvaus tietystä ajasta, paikasta ja sen kumouksellisesta liikehdinnästä, joka oli enemmän kuin perusteltua. Ytimeltään se on The Departedia (2006) resonoiva tarina petturista omien riveissä, trilleri, joka onnistuu herättämään yllättävää myötätuntoa myös kertomuksen juudasta kohtaan.

Oscarin Hamptonin roolista voittanut Daniel Kaluuya ja ehdokkuuden O’Nealina saanut LaKeith Stanfield ovat pääosissa briljantteja. Toinen Oscar meni elokuvaa varten sävelletylle laululle Fight for You

Draama. O: Shaka King. N: Daniel Kaluuya, LaKeith Stanfield, Jesse Plemons. (USA 2021). 126 min.

Saatavana dvd-julkaisuna sekä digitaalisena osto- ja vuokraelokuvana.


Teksti: Tuomas Riskala I Kuva: Warner21.07.2021 12:00
Katso myös
Nämä Oscar-ehdokaselokuvat jo nähtävissä suoratoistopalveluissa
Huipputrilleri suoraan blu-raylle: Denzel Washington jahtaa sarjamurhaajaa
Oscar-palkittu Steve McQueen ruotii Britannian rotuhistoriaa viidellä tositarinalla