Elokuva-arvio: Opettajat etsivät elämälaatua pullosta

Yhdet vielä *****

Tuore parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-voittaja kertoo neljästä keski-ikäisestä opettajasta, joiden elämä tuntuu tyhjältä. Päähenkilö on Mads Mikkelsenin esittämä Martin, joka tuntee selittämätöntä alakuloa. Yhteys on kateissa vaimoon, lapsiin ja oppilaisiin. Nuoruus ja notkeus ovat vain kaukaisia muistoja. 

Sitten miehet törmäävät teoriaan, jonka mukaan ihminen on parhaimmillaan puoli promillea alkoholia veressään. He päättävät testata sen paikkansapitävyyttä ja alkavat ryypätä. Yllättäen kaikki tuntuu aluksi toden totta menevän paljon paremmin. Ajatukset lähtevät lentoon aivan uudella tavalla. Jokainen miehistä keksii uusia, luovia ideoita, ja työt luistavat. Martin suorastaan villitsee oppilaat historiantunneillaan. Hetken hän tuntee löytäneensä taas yhteyden perheeseensä. Tuntuu kuin hän olisi palannut omaksi itsekseen, ihmiseksi, joka hän joskus oli. 

Bileet alkavat ennen pitkää mennä kuitenkin överiksi. Juominen ei ole enää hallinnassa, ja käy ilmeiseksi, ettei sisäinen tuska poistu juomalla kuin hetkeksi. Syy kummalliseen käytökseen huomataan niin töissä kuin kotona. Miehet päättävät lopulta keskeyttää ihmiskokeen, mutta liian myöhään. 

Elokuva on traaginen, mutta myös koominen, ja se onkin hieno sekoitus melankoliaa ja riemua. Alkoholi ei näyttäydy pelkästään pahana asiana, vaikka harrastuksen nurja puoli ei jää epäselväksi. Katsoja saa tehdä kuitenkin omat tulkintansa. Karismaattinen Mikkelsen on hyvin vakuuttava hahmonsa keski-iän kriisissä, ja koko miesnelikko on elämänmakuinen ja samastuttava. 

Ohjaaja Thomas Vinterberg koki kuvausten aikana järkyttävän tragedian, kun hänen tyttärensä menehtyi auto-onnettomuudessa. Tapahtuneen seurauksena hän muokkasi elokuvaa ja muutti sen keskeistä sanomaa. Pelkästään alkoholin vaikutuksiin keskittymisen sijasta elokuvasta tuli kertomus elämänilosta ja rakkaudesta. Lopputulos on uskottava, terävä ja koskettava. 

Draama. O: Thomas Vinterberg. N: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe, Maria Bonnevie. (Tanska 2021). 117 min. 

Nyt elokuvateattereissa.


Teksti: Anuliina Liukkonen I Kuvat: Henrik Ohsten22.05.2021 10:00
Katso myös
Tänään ensi-illassa: Angelina Jolien tähdittämä toimintatrilleri