Crisis

Blu-ray-arvostelu: Opioidikriisi kylvää tuhoa tiukassa trillerissä

Crisis ****

Erinomaisesta Richard Gere -trilleristä Keinottelua (2012) tunnettu ohjaaja-käsikirjoittaja Nicholas Jarecki tarttuu toisessa pitkässä elokuvassaan Yhdysvaltojen opioidikriisiin, joka tappaa vuosittain yli sata tuhatta amerikkalaista. Pelkästään kahden vuoden aikana kriisin seurauksensa lasketaan kuolleen enemmän maan kansalaisia kuin menehtyi koko Vietnamin sodan aikana.

Myös elokuvan osatuottajana toimiva Gary Oldman on suurelle lääkeyritykselle tutkimustyötä tekevä professori, joka tekee hälyttävän paljastuksen firman uudesta kipulääkkeestä. Armie Hammer on liittovaltion huumeagentti, jonka vuosien peitetyö on johtanut globaalin salakuljetusverkoston sisäpiiriin. Evangeline Lilly on opioidiriippuvuudesta toipuva arkkitehti, jonka poika katoaa salaperäisesti kauppareissulla.

Tarinat ja hahmot nivoutuvat toisiinsa tyylikkäästi rakennetussa kokonaisuudessa, joka muistuttaa monin tavoin Steven Soderberghin Oscar-voittajaa Traffic (2000). Pääosakolmikon lisäksi sivuosat on miehitetty erinomaisella kokoonpanolla, johon kuuluvat muun muassa Greg Kinnear, Michelle Rodriguez, Luke Evans ja Mia Kirshner.

Crisis antaa elokuvalliset kasvot todelliselle ongelmalle ja syvälle inhimilliselle kärsimykselle, jota ahneiden lääkejättien ja rikollisten levittämät opioidit aiheuttavat. Samalla se on ennen kaikkea viihdyttämään viritetty trilleri, jonka tiivis kerronta pitää pihdeissään täydet kaksi tuntia.

Blu-ray sisältää lyhyen mutta mielenkiintoisen making of -dokumentin.

Jännitysdraama. O: Nicholas Jarecki. N: Gary Oldman, Armie Hammer, Evangeline Lilly. (Kanada/Belgia 2021). 119 min.

Saatavana blu-ray- ja dvd-tallenteena sekä digitaalisena osto- ja vuokrajulkaisuna.


Teksti: Tuomas Riskala I Kuva: Universal20.06.2021 12:00
Katso myös
Huipputrilleri suoraan blu-raylle: Denzel Washington jahtaa sarjamurhaajaa
Nämä Oscar-ehdokaselokuvat jo nähtävissä suoratoistopalveluissa
Oscar-palkittu Steve McQueen ruotii Britannian rotuhistoriaa viidellä tositarinalla