fbq

15-vuotiaan Rosien luultiin olevan raskaana – röntgenhoitaja hämmentyi, kun totuus selvisi

Rosie kiidätettiin kipujen vuoksi synnytyssairaalaan.

Heinäkuussa 2019 Englannin Norfolkissa asuva 15-vuotias Rosie Williams alkoi tuntea toistuvasti kipua kyljessään. Hän myös huomasi lihoneensa hieman.

Oireet kärjistyivät hänen ollessaan rugbyharjoituksissa syyskuussa 2019 .

Kun Rosie taklattiin maahan, kipu oli niin voimakas, että valmentajakin tajusi, ettei kaikki ollut kunnossa.

– Menetin jopa tajuntani. Isäni vei minut heti lääkäriin, joka väitti minun olevan raskaana.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
15-vuotias Rosie oli ymmällään, miksi hänet vietiin synnytyssairaalaan rugbytreenien päätteeksi.

Valtava nestemäärä

Lääkäri passitti Rosien ultraäänitutkimukseen.

– Lääkärin väite tuntui minusta oudolta, koska olin vasta 15-vuotias. Pian makasin odotushuoneessa raskaana olevien naisten ympäröimänä. He kyselivät, monennellako odotusviikolla olen.

– Röntgenhoitaja alkoi tutkia minua ultraäänellä ja näytti sitten vähän hämmentyneeltä. Hän kutsui jonkun toisen paikalle ja selitti, että vatsassani olikin sikiön sijasta litroittain nestettä.

Rosien piti palata ensiapuun, josta hänet siirrettiin välittömästi lastenosastolle.

– Minulla ei ollut mitään käsitystä siitä, mitä oli tekeillä. Lääkärit puhuivat vain isälleni, eivätkä sanoneet minun kuulleni mitään, hän muistelee.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Lopulta isä selitti tyttärelleen, että hänen oikeassa munasarjassaan oli 20 senttimetrin kokoinen syöpäkasvain, joka oli aiheuttanut nestekertymän.

Kasvain painoi hänen sisäelimiään ja aiheutti kipua kyljessä. Se oli myös syynä siihen, että hänen vatsansa oli kasvanut.

Koulukaverit itkivät

Lääkärit joutuivat poistamaan hänen oikean munasarjansa, munanjohtimensa, osan ohutsuolesta sekä tyhjentämään vatsaonteloista kahdeksan litraa nestettä.

Rosien ensimmäinen ajatus syövästään oli, että menettääkö hän hiuksensa ja voiko enää ikinä mennä kouluun ja tavata kavereitaan.

– Olin täysin shokissa ja halusin vain, että kaikki palaisi ennalleen.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Kun Rosiella oli yksi sairaalapäivä, johon ei ollut merkitty kemoterapiaa tai muita hoitoja, hän päätti lähteä käymään koulussaan.

– Halusin edes yhden päivän ajan olla normaalisti. Muistan, että lounaalla ruokalassa kaikki tulivat luokseni ja monet itkivät. Se oli todella outoa, koska en itse tiennyt, miten vakava tilani oli.

Valmistun sairaanhoitajaksi

Jo marraskuussa 2019 Rosie perheineen sai iloisia uutisia, ettei hän tarvinnut enempää lisähoitoa. Lääkärit olivat onnistuneet poistamaan kerralla koko kasvaimen.

Rosieta on seurattu säännöllisesti ultraäänen ja verikokeiden avulla. Tänä vuonna diagnoosista tulee kuluneeksi viisi vuotta, eikä merkkejä sairauden uusimisesta ole. Jos tilanne jatkuu samana loppuvuoden ajan, hän on virallisesti syövästä vapaa.

Rosien oma kokemus rohkaisi häntä valitsemaan tulevan ammattinsa. Hän opiskelee lasten sairaanhoitoa Kingstonin yliopistossa.

Rosien oma hoitokokemus oli niin hyvä, että hän opiskelee nyt itsekin sairaanhoitajaksi.

– Tämä on kuin ympyrä sulkeutuisi. Muistan sairaanhoitajien olleen minua kohtaan uskomattoman ihania, kun makasin peloissani sairaalassa, Rosie kertoo.

– Haluan olla heidän kaltaisensa. He ovat suuri syy siihen, miksi lähdin hoitoalalle. En ole vielä niin pätevä, mutta haluan laittaa hyvän kiertämään ja auttaa lapsia, jotka ovat yhtä peloissaan ja kipeitä kuin mitä itsekin olin.

15-vuotias Rosie oli ymmällään, miksi hänet vietiin synnytyssairaalaan rugbytreenien päätteeksi. Rosien oma hoitokokemus oli niin hyvä, että hän opiskelee nyt itsekin sairaanhoitajaksi.

Lääkäri poistivat Rosien vatsasta 20-senttisen kasvaimen lisäksi oikeanpuoleiset munasarjat ja -johtimet.